Kundbypige erkendte sig skyldig i terror allerede fra dag 1

Trods en fuld forklaring fra terrortiltalt pige valgte byret at holde terrorsag lukket i mere end et år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Igen og igen valgte Retten i Holbæk under efterforskningen af en teenagepiges angivelige planer om bombeangreb mod to skoler at holde sagen skjult for offentligheden.

Begrundelsen var hensynet til politiets videre efterforskning af sagen. Men allerede ved det første retsmøde 14. januar 2016 valgte pigen at lægge alle kort på bordet.

Faktisk erkendte hun ved den lejlighed sig skyldig i den rejste sigtelse om forsøg på terrorisme. Det er kommet frem fredag ved Retten i Holbæk, hvor retssagen mod den i dag 17-årige pige går ind i sin sidste fase.

Dommer lignede forhadt tysklærer

Anklager Kristian Kirk læste ved fredagens retsmøde op fra retsbogen fra grundlovsforhøret. Her står der, at retten sikrede sig, at pigen forstod den sigtelse, som var rejst mod hende.

Hun fik også lejlighed til at tale med sin forsvarer, og efterfølgende valgte hun at erkende sig skyldig i sigtelsen.

Efter fængslingen skrev pigen i sin dagbog, at dommeren virkede overrasket over tilståelsen.

- Jeg synes dommeren lignede min gamle tysklærer, som jeg hadede, tilføjede den dengang 15-årige pige i sin dagbog.

Dommeren var Anette Rahr Codam, som også var dommer under de efterfølgende retsmøder, de såkaldte fristforlængelser, hvor det gang på gang blev bestemt, at pigen skulle forblive fængslet.

Samtidig bestemte Codam også gang på gang - trods protester fra pressen, at fortsætte sagen for lukkede døre. Hver gang blev der henvist til hensynet til politiets efterforskning.

- Vi har at gøre med en alvorlig sag, som fortsat efterforskes. Hensynet til efterforskningen vejer tungere end hensynet til offentlighedens interesse i sagen, lød det blandt andet fra Codam på et retsmøde i marts 2016.

Men på det tidspunkt havde pigen altså allerede afgivet, hvad der minder om fuld forklaring i sagen. 

Anden sigtet blev løsladt

En anden person var dengang også sigtet. En ung mand i 20'erne. 

Efter at han havde siddet fængslet i et år, fandt anklagemyndigheden ud af, at der ikke var grundlag for at føre sagen mod ham videre, og han blev løsladt tilbage i februar i år.

Total mørkelægning af terrorsager er set før. Under det retslige efterspil på Omar El-Husseins angreb i København - fire af hans bekendte var tiltalt for at have bistået ham, var dørene også lukkede i mere end et år.

De fire blev i øvrigt frifundet for terroranklagerne.

Kundbysagen fortsætter fredag med de afsluttende bemærkninger fra anklager Kristian Kirk og forsvarer Mette Grith Stage. Herefter trækker dommere og nævninger sig tilbage for at votere om pigens skyld.

Kendelsen om skyldsspørgsmålet afsiges 5. maj.


Nyhedsoverblik