Kritisk godsejer ærgrer sig over afbrudte forhandlinger

Forhandlingerne om el-kabler til Kriegers Flak brød tidligere på ugen sammen. Det ærgrer godsejer Christian Lassen, som ellers er kritisk over for aftalen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det statsejede Energinet.dk trak sig tidligere på ugen fra forhandlinger med en række landmænd på Midtsjælland i forbindelse med opførelsen af havvindmølleparken Kriegers Flak ud for Stevns i Øresund.

Det oplyste Landbrug & Fødevarer, der forhandlede på landmændenes vegne.

De to parter forsøgte forgæves at indgå en aftale om, at Energinet.dk må grave kabler ned på landmændenes jord, for selskabet forlanger ifølge Landbrug & Fødevarer, at lodsejerne selv skal betale, hvis de senere skal flytte ledningerne igen.

Noget, som i så fald vil koste landmændene mange millioner kroner per kilometer, som ledningerne flyttes.

Trist godsejer

Godsejer Christian Lassen på Stevns har længe været kritisk over for aftalen, men han ærgrer sig alligevel over udfaldet af forhandlingerne.

- Det er jeg rigtig ked af, fordi projektet er et godt projekt med de 600.000 hustande, der skal have noget Co2-fri strøm. Jeg er glad for, der ikke skal ligge et atomkræftværk derude, siger godsejer Christian Lassen til TV ØST.

- Jeg er sympati for den vindmøllepark og de kabler, men jeg ikke med på at tage den kæmpe risiko, som i virkeligheden børn ligge hos selskabet, siger Christian Lassen.

Bange for at komme til at hænge på regningen

Det er lodsejeren, der kan ende med at skulle betale, hvis det bliver besluttet, at kablerne i jorden skal fjernes.

- Det er det mærkelige begreb, der hedder gæsteprincippet, så er tabet ikke hos de mennesker, som lægger kablerne. Men så ligger det i princippet hos de mennesker, på deres jord, hvor selskabet har lagt kablerne, fortæller han og tilføjer:

- Jeg er bange for at komme til at hænge på regningen, hvis jeg skriver under på gæsteprincippet, og kablerne skal flyttes, for så overgår pligten til at betale for flytningen af kabalerne som sagt til mig. Jeg kan komme til at hænge på en kæmpe regning.

Mulig udgift på 52 millioner kroner

Han har to kilometer grund, hvor nedgravningen af kablerne fra Energinet.dk kan blive aktuel. Det betyder ifølge godsejeren selv en mulig udgift på 52 millioner kroner fra egen, private lomme, hvis kablerne skal fjernes. Den udregning stammer fra Energinet selv, forklarer Christian Lassen.

- Det kan godt være, Energinet.dk siger, at det er en teoretisk risiko, ja, men den dag det sker, er det nok til, at man kan miste sit hus og sin ejendom.

Ifølge Christian Lassen er cirka 80 lodsejere i risiko for at ende som fanger i gæsteprincippet. 

Fredag kom det frem, at forhandlingerne om en frivillig aftale brød sammen, fordi Energinet.dk valgte at trække sig.

- Det har vi gjort, fordi vi ikke har kunne se, at vi kunne mødes om de grundlæggende uenigheder, vi har, sagde Ole Buhl, afdelingsleder for Arealer og Rettigheder i Energinet.dk, til TV ØST fredag.


Nyhedsoverblik