Kritikere: Holbæk-modellen er uetisk

Eksperter mener ikke, lægen bag Holbæk-modellen, der skal hjælpe overvægtige børn med at tabe sig, har noget bevis for, at modellen virker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er uetisk, når man lover børnene og deres forældre noget, som man reelt ikke har belæg for at love dem – og som man måske ikke kan leve op til.

Så krads lyder kritikken af manden bag den såkaldte Holbæk- model fra Karsten Juhl Jørgensen, der er vicedirektør på Det Nordiske Cochrane Center i Jyllands Posten. Cochanecentret beskæftiger sig blandt med at samle informationer om, hvordan behandlinger virker i sundhedsvæsenet.

quote Det er uetisk, når man lover børnene og deres forældre noget, som man reelt ikke har belæg for at love dem

Karsten Juhl Jørgensen, vicedirektør på Det Nordiske Cochrane Center

Ordene falder, fordi han ikke mener, at børnelæge og leder af Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus og manden bag Holbækmodellen, har noget som helst bevis for, at Holbækmodellen virker.

Og han bliver bakket op af professor ved Københavns Universitet, John Brodersen.

- Det tangerer videnskabelig uredelighed at tilbyde en behandling, som er så dårligt dokumenteret. Det er videnskabeligt problematisk og uetisk, siger han til Jyllands Posten.

Ingen kontrolgruppe - intet bevis

Holbækmodellen, der bliver brugt i halvdelen af landets kommuner, bliver markedsført på, at 75-85 % af de børn og unge, der bliver behandlet, taber sig.

Men når der ikke har lavet en kontrolgruppe – en anden gruppe af overvægtige, der får en anden behandling, så man kan sammenligne effekten, kan man ikke udlede at behandling med Holbækmodellen virker, mener både Karsten Juhl Jørgensen og John Brodersen.

Uetisk med ventelistekontrol

Børnelæge Jens-Christian Holm medgiver, at der ikke er lavet kontrolgrupper til behandling med Holbækmodellen. Men det betyder ifølge ham ikke, at behandlingen ikke virker.

- Det er rigtigt, hvad de siger, at der mangler et lodstrækningsstudium med en kontrolgruppe. Og det har vi også altid selv gerne ville lave. Men det er ikke så simpelt endda. Man kan lave en kontrolgruppe med standardbehandling. Problemet er bare, at vi ikke har standardbehandling i Danmark. Man kan også lave en kontrolgruppe, med en ventelistekontrol.  Altså en hvor man ikke får behandling imens, hvilket jeg mener er helt uetisk, siger børnelæge Jens-Christian Holm.

quote Vi snakker studier, der kan koste 20 millioner kroner. Hvis vi får de penge, vil det være det første, vi går i gang med

Jens-Christian Holm, børnelæge, Holbæk Sygehus

Han mener, at det er uetisk, fordi  50 % af de overvægtige børn, han ser på klinikken har forhøjet blodtryk,  31 % har forhøjet fedtlever, 27 % af børnene har  forhøjet kolesteroltal,  14 % har forstadie til sukkersyge og 50 % lider af søvnapnø.  

- Vi har 20 studier, hvor vi har fulgt en gruppe igennem længere tid. Vi snakker flere tusinde børn på hospitaler og i kommuner over hele landet. Det er flere tusinde patienter, vi har fulgt i flere år. Det er ret mange patientår og mange observationer, vi snakker om. De viser, at det er ret konsistent, at mellem 67,5 % og op til 85 % af patienterne reducerer deres grad af overvægt. Det er rigtigt, der mangler kontrolgrupper, så vi kan ikke være sikre på at den effekt, vi ser, er lige præcis på grund af Holbækmodellen. Det kunne være på grund af nogle andre ting, og derfor skal vi lave kontrolgrupper. Det har jeg aldrig været uenig i. Vi har en ansøgning inde for at søge om penge til det. Men det ændrer ikke på, at vi har 20 studier, der viser, at det vi gør, virker, forklarer Jens-Christian Holm.

quote Jeg synes, at hele den her diskussion også er et udtryk for, at man ikke har forstået lægeløftet

Jens-Christian Holm, børnelæge, Holbæk Sygehus

Hvorfor har I ikke lavet de studier?

- Fordi det ikke er nemt og det koster mange penge. Vi snakker studier, der kan koste 20 millioner kroner. Hvis vi får de penge, vil det være det, første vi går i gang med, siger han

Jens-Christian Holm fortæller, at kliniken i gennem de sidste tre år har haft et samarbejde med The Copenhagen Trial Unit, der balndt andet arbejder med forskning i lægeverdenen.

Svigt af lægeløftet

Jens-Christian Holm lytter til kritikken af Holbækmodellen, men for ham handler det ikke om, hvorvidt der er lavet et studie med en kontrolgruppe, før det giver mening at bruge modellen.

- Læger aflægger et løfte om at passe på deres patienter. Det betyder, man skal forsvare sine patienter i samfundet og i almenheden. Det betyder, at man skal gøre sig umage med at komme ind i den teoridannelse omkring de sygdomme, man som læge vælger at arbejde med. Jeg synes, at hele den her diskussion også er et udtryk for, at man ikke har forstået lægeløftet. Og det kommer tilbage fra, at man ikke har forstået, at overvægt er en sygdom. Det er børn med en gennemsnitsalder på 11,6 år, der har sygdomme som forhøjet kolesteroltal og forhøjet blodtryk og hvor samfundet ikke gør særlig meget lige nu. Jeg synes det er et svigt af lægeløftet, siger han.

Jens-Christian Holm overlæge
Læs også
Børn i DR-program tabte sig med Holbækmodellen: Nu er de overvægtige igen
Jens-Christian Holm overlæge
Læs også
Børn i DR-program tabte sig med Holbækmodellen: Nu er de overvægtige igen

 

Holbæk-modellen

På baggrund af 160 spørgsmål om nuværende kostvaner, bliver der lavet en skræddersyet plan for hver enkelt person. Den plan handler om, hvor meget og hvad man skal spise hver dag og hvor ofte det er tilladt at få fx sodavand.

I planen står der også, hvor meget motion, personen skal dyrke og hvor meget tid det er tilladt at bruge foran fx en iPad.

I planen indgår også, hvor meget søvn det er vigtigt at få.

I løbet af det første år, er der fire-seks kontrolbesøg, hvor personen får målt vægt og højde.

Nyhedsoverblik