Kritik: Holbæk Kommune svigter familier og børn med diagnoser

Holbæk Kommune har svigtet i sager, hvor familier har haft brug for støtte til at håndtere deres diagnoseramte børn. Det har fået fatale konsekvenser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søndag aften kunne vi fortælle historien om Oliver, der er autist og ikke har været i skole i over et år. Familien føler ikke, den har fået den hjælp fra Holbæk Kommune, som den har bedt om.

Og familien er langt fra alene.

- Inden for det sidste halvandet år har vi haft ekstraordinært mange sager fra Holbæk, siger Heidi Thamestrup, der er formand for Autismeforeningen.

"Der er noget galt i Holbæk"

Også andre mener, der er noget galt i Holbæk. I et indlæg i Nordvestnyt under overskriften ”Der er noget galt i Holbæk Kommune” kritiserer en række organisationer Holbæk Kommune for ikke at tage ansvar, når det handler om handicappede børn, men blot ”skubbe det over på systemet”.

quote Vi ser nogle familier, der går i opløsning, vi ser nogle børn, der ikke trives, og vi ser nogle forældre, der selv om de måske har været ressourcestærke, så magter de ikke mere

Sytter Kristensen, formand for Handicaprådet i Holbæk

Sytter Kristensen, formand for Handicaprådet i Holbæk, er medunderskriver på indlægget.

- Vi ser nogle familier, der går i opløsning, vi ser nogle børn, der ikke trives, og vi ser nogle forældre, der selv om de måske har været ressourcestærke, så magter de ikke mere. Det er en trist udvikling på noget, som måske ved den rigtige tilgang havde givet en helt anden familie og en helt anden måde at leve sit liv på, siger hun.

Flere sager om familier, der ikke har fået støtte

TV ØST har tidligere i år fortalt om August, som nu skal anbringes uden for hjemmet, selvom forældrene længe har råbt Holbæk Kommune op for at få et specialiseret dagtilbud.

Læs også
Forældre har tryglet om hjælp: Nu skal 10-årige August anbringes
Læs også
Forældre har tryglet om hjælp: Nu skal 10-årige August anbringes

Sidste år kunne vi på TV ØST også fortælle om en familie, der endte med at måtte flytte efter lang tids kamp med Holbæk Kommune. De var tvunget til at rykke til en billigere bolig på grund af økonomiske vanskeligheder.

Læs også
Mor til handicappet datter fik inddraget støtten, da hun flyttede kommune
Læs også
Mor til handicappet datter fik inddraget støtten, da hun flyttede kommune

- Vi synes, der bliver tænkt for meget i økonomi. Og det har der været en grund til – selvfølgelig med den økonomi Holbæk Kommune har haft – men det giver altså nogle konsekvenser for nogle udsatte børn og unge, som er katastrofale. Vi bliver nødt til at råbe op og sige, at nu bliver I altså nødt til at vende skuden og kigge på, hvad er forebyggende og hvad er godt for familierne og for børnene, siger Sytter Kristensen.

I 2016 fortalte vi på TV ØST om, at moren i samme familie, Jeanette Ussing, har en handicappet datter og fik inddraget støtten, da hun flyttede fra Slagelse til Holbæk Kommune. Ankestyrelsen afgjorde, at Holbæk Kommune var forpligtet til at udbetale tabt arbejdsfortjeneste.

quote Vi har indtryk af, at kommunerne tænker på, hvad der er den billigste løsning

Heidi Thamestrup, formand for autismeforeningen

Billigere for kommunen at tvangsfjerne

Holbæk Kommune er ifølge tal fra Ankestyrelsen en af de kommuner, der har flest fejl i fejlafgørelser på børnehandicapområdet. Sidste år fandt Ankestyrelsen fejl i 66 procent af de i alt 41 klagesager, som de behandlede.

- Vi har indtryk af, at kommunerne tænker på, hvad der er den billigste løsning, siger formand for Autismeforeningen Heidi Thamestrup.

Hun påpeger, at det er billigere at tvangsfjerne et barn end at sætte et barn på en specialskole. Hvis man tvangsfjerner et barn, får man statsstøtte.

- En specialskole koster 100.000 kroner, og hvis barnet går her, kan der oveni komme udbetalinger til hjælpemidler til familien og tabt arbejdsfortjeneste. Det virker til, at kommunerne tænker, ’det er alt for dyrt at prøve at sætte særlige tiltag i stand i forhold til barnet, så fjerner vi det i stedet for’, siger Heidi Thamestrup.

quote Vi synes, der bliver tænkt for meget i økonomi

Sytter Kristensen, formand for Handicaprådet i Holbæk

Særlig slemt i Holbæk

Det billede kan formanden for Handicaprådet i Holbæk godt genkende. Hun mener, det er særlig galt i Holbæk, fordi det er på mange forskellige områder, kommunen ikke gør det godt nok.

- Det er på mange punkter. Det er på ankeafgørelser, det er på lang tid på sagsbehandling, og det er for nogle beslutninger, hvor man ikke vælger den rigtige løsning første gang, fordi den har været dyr. Det er tydeligt, at det budskab, forældre hører, er, at vi skal spare. Og det ved vi godt som borgere, at vi skal. Men man kan også spare så meget, at det går ud over nogle og på sigt bliver rigtig dårligt for en familie, men også for en kommunes økonomi, siger Sytter Kristensen.

Flere klagesager om specialundervisning fra Holbæk

I 2014 besluttede byrådet i Holbæk Kommune, at skolerne selv skulle beslutte og betale for specialundervisningen.

- Her er vi i en situation, hvor skolelederen sidder med pengepungen og skal dele pengene ud på mange børn, og når der så er et barn, der har et handicap, der er svært at forstå, kan det være svært at finde penge til de her børn, siger formanden for autismeforeningen.

I 2015 kunne vi på TV ØST fortælle, at Klagenævnet for Specialundervisning afgjorde, at Holbæk Kommune tog fejl i en sag om skoletilbud til ordblinde Sara Maqvorsen.

150212_ordblind.jpg
Læs også
Familien Marqvorsen: Vi håber Holbæk Kommune lærer af vores sag
150212_ordblind.jpg
Læs også
Familien Marqvorsen: Vi håber Holbæk Kommune lærer af vores sag

Hos Klagenævnet for specialundervisning indtager Holbæk Kommune en fjerdeplads over de kommuner, der har flest klagesager.

Borgmester vil have eftersyn af praksis

Borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), siger, hun er berørt af sagerne og derfor nu vil gøre noget ved problemet.

- Det er jeg som borgmester rigtig ked af. Jeg har faktisk ondt i maven over det. Derfor har jeg sammen med udvalgsformanden for Socialudvalget og udvalgsformanden for Børn- og Skoleudvalget nu valgt, at vi med det samme skal have taget et praksiseftersyn af børneindsatsen. Jeg kan ikke leve med, at der børn i Holbæk Kommune, der bliver svigtet. Det skal simpelthen stoppe nu.

Er det ikke noget, man skulle have gjort langt tidligere?

- Jo, men det er nu, jeg som borgmester er blevet klar over sagen, og det er derfor, vi med det samme går i gang med at lave det her eftersyn.

Direkte adspurgt vil hun ikke svare på, om man ændrer praksis i forhold til skoleledernes rolle med at vurdere og tilbyde specialundervisning til børnene.

Dog siger udvalgsformanden i Børn- og Skoleudvalget, Susanne Utoft (L), til TV ØST, at det blandt andet er den model, man ønsker at gøre op med.


Nyhedsoverblik