Kritik af forslag om flytning af 10. klasserne: Lad den enkelte kommune bestemme

Venstre vil flytte 10.klasserne ud på landets erhvervsskoler. Men det vækker ikke begejstring hos 10.klasse-centret i Slagelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er lettere at blive forelsket i en erhvervsuddannelse, hvis man tager 10. klasse på en af landets erhvervsskoler.

Sådan lyder det fra Venstre, der vil lægge alle 10. klasser ud på erhvervsskolerne. I Næstved har man siden sommerferien haft en lignende ordning. For her har 10. klasseselever gået sammen med de studerende på en stribe erhvervsuddannelser. Og det har været en succes.

Men Jes Lenhard Hansen, der er skoleleder af XClass - 10. klasse-centret i Slagelse Kommune, er ikke nær så begejstret for forslaget for Venstre.

- Jeg kan ikke have noget imod, at man vil have flere til at gå på håndværksfag, det gør man jo en stor indsats for i forvejen. Her på skolen har man 30 procent, der gør det i forvejen. Det, jeg tænker, er, at man skal tænke lokalt og så sige, hvad passer bedst til den enkelte kommune i stedet for at gøre det til en landsting, at alle skal gøre noget bestemt, siger han og fortsætter:

quote Det kan meget nemt blive alt for ensporet i forhold til, at alle skal noget bestemt

Jes Lenhard Hansen, skoleleder af XClass i Slagelse

- Og så skulle man måske kigge på tallene. De siger godt nok, at der er 18 procent på landsplan, men de fleste 10.klasse centre ligger fra 30-50 procent af de unge mennesker, der vælger en erhvervsuddannelse. Så jeg synes, vi er godt med.

For ifølge forslaget fra Venstre, så valgte 18,5 procent i 2016 af eleverne fra grundskolen at tage en ungdomsuddannelse på en erhvervsskole. I 2025 skal det tal være 30 procent.

Lad den enkelte kommune bestemme

Så det man gør med det her forslag er at sparke en åben dør ind. Men det er jo også sådan, at der er en del skoleledere – også fra din organisation, der siger, at det her bliver for snævert for eleverne. Hvad siger du til det?

- Det tror jeg er fuldstændig korrekt, siger Jes Lenhard Hansen.

- Det kan meget nemt blive alt for ensporet i forhold til, at alle skal noget bestemt. Jeg ved godt, at man fra erhvervsskolerne har tænkt, at der skal være en mulighed for at gå videre til en gymnasial uddannelse – det synes jeg også sagtens, vi andre kan hjælpe med til. Så lad den enkelte kommune få lov til at kigge på, hvad der er bedst for den enkelte kommune. Det, tror jeg, vil være bedst.

Køber ikke kritikken

På ZBC i Næstved køber man dog ikke kritikken med, at forslaget vil ensrette eleverne for tidligt.

- Vi har mange glade elever, og vi har også et større optag, end da 10. klasserne lå i kommunalt regi sidste år, siger han

Vi besøgte ZBC i Næstved, som har kørt det her det seneste år, hvor man har 10. klasser på erhvervsskolen. De har tre linjer – de kan frit vælge. De bliver ikke presset til en håndværksuddannelse?

- Det er korrekt. På den skole, hvor jeg er, har vi ti forskellige linjer i forhold til egen lyst. Og jeg tror rigtig meget på, at hvis man tænker sig om, og lader de unge mennesker vælge med hjertet, så får man også flere på erhvervsuddannelserne, end hvis man siger, at alle skal noget bestemt. Det tror jeg ikke er den kloge løsning, lyder det fra Jes Lenhard Hansen.


Nyhedsoverblik