Kritik af besparelser på børnepasning: - Vi er bekymrede for vores børn

Forældre i Sorø Kommune frygter konsekvenserne af millionbesparelse på børnepasning i kommunens døgninstitutioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere børnefamilier bosætter sig i Sorø Kommune.

Men den udvikling tager politikerne slet ikke højde for, lyder kritikken fra forældrebestyrelserne.

quote Vi synes godt nok, at det er op ad bakke

Ane Popp-Kristensen, næstformand i Forældrebestyrelse Område Nord i Sorø Kommune

Ifølge næstformand i Forældrebestyrelse Område Nord i Sorø Kommune, Ane Popp-Kristensen, skal kommunen spare 3,7 millioner kroner inden udgangen af året, hvis ikke de kommunale vuggestuer og børnehaver skal starte næste år ud med underskud på budgettet.

Og den udregning vækker bekymring hos forældrene.

- Vi er bekymret for, hvad det betyder for os, for personalet og for vores børn, siger Ane Popp-Kristensen.

Fejlberegning

Der er tale om ti kommunale døgninstitutioner i form af vuggestuer og børnehaver, der får til opgave at finde sparekniven frem. Forældrebestyrelsesformanden mener, at det skyldes manglende forudseenhed.

- Der er lavet en fejlberegning, som gør, at de midler, der er blevet tildelt, ikke svarer til, hvor mange børn der er i institutionerne, siger Ane Popp-Kristensen.

Og det er uacceptabelt, mener forældrebestyrelserne i Sorø Kommune.

Forældrene opfordrer derfor politikerne til at finde en løsning, så nuværende og tilflyttende børnefamilier kan få ordentlige pasningstilbud i kommunen.

- Kommunen har lavet en indsats for at få flere børnefamilier til, fordi man ville være kendt for det gode børneliv i kommunen. Vi kan se, at det er lykkes at få flere børn til kommunen, og derfor siger vi, at politikerne må tage deres del af ansvaret på sig og sørge for, der er nogle ordentlige pasningstilbud, siger hun.

- Vi kigger alle steder

Sorø Kommune er en af de kommuner, der på landsplan bruger færrest penge på børnepasning. I 2017 brugte kommunen 62.602 kroner. Til sammenligning brugte de øvrige kommuner i regionen i gennemsnit 67.795 kroner på børnepasningsområdet. Landsgennemsnittet lå på 69.904 kroner i 2017.

Gert Jørgensen
Læs også
Sorø skal spare tocifret millionbeløb de næste fire år
Gert Jørgensen
Læs også
Sorø skal spare tocifret millionbeløb de næste fire år

- Hvis vi ser på, hvor meget Sorø Kommune bruger på børnepasning i forhold til andre kommuner, så ligger vi i forvejen i bunden, så vi synes godt nok, at det er op ad bakke, siger Anne Popp-Kristensen.

Formanden for børne- og undervisningsudvalget i Sorø Kommune, Lars Damgaard Pedersen DF) anerkender, at man ikke har været god nok til at forudse den demografiske udvikling i kommunen.

- Det er klart, at vi har fået en udfordring med vores budget, fordi vi har fået flere børn i kommunen, end vi havde turde håbe på. Det gør, at vi har flere udgifter, end vi har penge til, siger han til TV ØST.

Han vil dog ikke bekræfte, at der skulle være tale om 3,7 millioner kroner. Han fastslår derudover, at man arbejder på at finde en løsning.

- Om en måneds tid vil forvaltningen fremlægge et bud på, hvordan vi kan finde pengene. Det betyder ikke nødvendigvis, at dagpasningsområdet skal finde alle penge. Vi kigger alle steder. Jeg forstår deres bekymring (forældrenes, red), men jeg er også nødt til at understrege, at vi ikke har besluttet noget endnu, siger Lars Damgaard Pedersen.


Nyhedsoverblik