Kraftværk sprænger affald væk med dynamit

Kraftvarmeværket Refa gør hovedrent på en helt særlig måde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er de færreste, der gør hovedrent med dynamit. Men hos affalds- og energiselskabet Refa i Nykøbing Falster er det helt normalt.

Lørdag formiddag foretog professionelle folk sprængninger i det store affaldskraftvarmeværk, der brænder cirka ni tons affald om dagen og forvandler det til el- og varme, fordi der skulle gøres rent.

- Der er blevet fjernet slagger, som minder om størknet sukker så hårdt som sten, inde i affaldskraftvarmeværket, fortæller direktør Mette Suhr Stoffregen og fortsætter:

quote For os inde på værket lyder sprængningen ligesom et skud

Mette Suhr Stoffregen, direktør

- I gamle dage stoppede man afbrændingen, kølede rummet ned og gik ind med dynamitten, men i dag sætter man den på bambuspinde og stikker det ind. På den måde forstyrrer man ikke afbrændingen, og sikkerheden er i højsædet.

Lyder ligesom et skud

Når de mange tons affald hver eneste dag bliver brændt af, sætter der sig størknet affald, den såkaldte slagger, fast til væggen i kraftvarmeværk. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der er ligesom en almindelig ovn i ens køkken. Hvis den ikke bliver rengjort, går den i stykker. Derfor sprænger vi det væk med dynamit for at sikre en god forbrænding og et godt træk, forklarer Mette Suhr Stoffregen og tilføjer:

- For os inde på værket lyder sprængningen ligesom et skud.

Faldefærdigt Hus
Læs også
3.000 tons asbestplader om året: Losseplads udvider til dobbelt størrelse
Faldefærdigt Hus
Læs også
3.000 tons asbestplader om året: Losseplads udvider til dobbelt størrelse

Men dagens sprængninger på Refa i den nordøstlige del af Nykøbing Falster kan have givet nogle høje brag i lokalområdet.

- Vi er i gang med en ombygning i løbet af sommeren og har åbnet for noget af bygningen, derfor kan lyden lettere have kommet ud, siger Mette Suhr Stoffregen.


Nyhedsoverblik