Kontrakt på 99 år: Ankestyrelsen afviser Enhedslistens ønske om at se lejekontrakten

Lejekontrakten mellem Kalundborg Havn og godsejer Christian greve Lerche-Lercheborg bliver ikke offentliggjort, har Ankestyrelsen bestemt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi har gennemgået din henvendelse og har besluttet ikke at rejse en tilsynssag.

Sådan lyder beskeden fra Ankestyrelsen til Enhedslisten i Kalundborg. Partiet havde nemlig ansøgt om at få lejeaftalen mellem Kalundborg Havn og greven af Lerche-Lercheborg offentliggjort. 

Men det har de nu fået afslag på. 

- Det er jeg naturligvis skuffet over. Særligt at der ikke er den åbenhed, med en sag der er afsluttet for cirka fire år siden, siger Niels Erik Danielsen fra Enhedslisten i Kalundborg.

quote Hvor længe skal den aftale være hemmelig?

Niels Erik Danielsen, Enhedslisten

- Og det gode spørgsmål er i den sammenhæng, hvor længe skal den aftale være hemmelig? Jeg kan ikke se, hvilken skade det kan gøre på de berørte parter, at offentligheden i almindelighed og borgerne i Kalundborg i særdeleshed får indsigt i økonomien i en aftale, som netop skatteborgerne i Kalundborg skal betale, dersom selskabet Kalundborg havn ikke kan betale.

Kontrakt på 99 år

Det koster nemlig Kalundborg Havn 253 millioner kroner at leje et jordstykke på 204.299 kvm – svarende til 40 fodboldbaner – af godsejer Christian greve Lerche-Lercheborg.

kalundborg_havn.jpg
Læs også
Kontrakt på 99 år: Kalundborg Havn lejer jord af godsejer til en kvart milliard
kalundborg_havn.jpg
Læs også
Kontrakt på 99 år: Kalundborg Havn lejer jord af godsejer til en kvart milliard

Jorden bliver lejet, fordi godsejeren ikke er interesseret i at sælge. Lejekontrakten løber over de næste 99 år, men kan havnen ikke betale den kvarte millard til godset, hæfter Kalundborg Kommune for det. Havnen er nemlig en kommunal selvstyrehavn. 

Tilbage i 2014 stemte kommunalbestyrelsen om, hvorvidt kommunen kunne ekspropriere den jord, som havnen skulle bruge til sin udvidelse – med andre ord, om de kunne tvinge godset til at afstå jorden mod en erstatning.

Her godkendte et bredt flertal at indgå en lejeaftale med godsejeren – for ifølge Martin Damm (V) havde havnen undersøgt, at ekspropiering ikke var muligt. Kommunen har dog aldrig selv fået en bekræftelse på det, men det har borgmesteren heller ikke behov for, fortæller han til TV ØST.

- Vi vil fortsætte arbejdet med at få så meget offentlighed om den indgåede aftale som muligt, siger Niels Erik Danielsen.


Nyhedsoverblik