Konflikt om bevaring af gård kommer på dagsordenen i byrådet

Granfeldts Gård i Maribo er faldefærdig men også historisk vigtig. Derfor skal en årelang konflikt om nedrivning nu udredes i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Granfeldts Gård var i mange år en stor og meget driftig købmandsgård tilbage i det 19. århundrede. 

Op igennem tiden er den blevet brugt til mange forskellige erhverv og beboelse, men det har også tæret på de gamle bygninger.

De er i dag i så ringe stand, at ejeren gerne vil rive det ned for at bygge nyt. Men det vil Bevaringsforeningen By og Land ikke være med til.

quote Hvis nogle andre har 26 millioner, de ikke ved, hvad de skal bruge til, så er de meget velkommen

Anders Skov Steinmarck

Årelang kamp om bevarelse

Derfor har de kæmpet for, at den firelængede gård fra starten af 1800-tallet skal bevares.

- Hvis den bliver revet ned, så bliver det kørt direkte på lossepladsen. Og så bliver historien kørt direkte på lossepladsen. Det vil være et tab, ikke bare for Maribo, men for os allesammen, siger Karen Margrethe Olsen landsformand for Bevaringsforeningen By og Land.

Men en bevaring og dermed renovering vil ifølge ejeren, Anders Skov Steinmarck, koste i omegnen af 26 millioner kroner. Hvilket han ikke har råd til.

- Men hvis nogle andre har 26 millioner, de ikke ved, hvad de skal bruge til, så er de meget velkommen, siger han.

Tages op i byrådet

Lolland Kommune erkender, at det er noget nær umuligt at rejse midlerne til bevarelsen, og derfor mener de også, det er i alles interesse at ændre lokalplanen. Sådan lyder det fra viceborgmester Henrik Høegh (V).

Han påpeger, at kommunen har forsøgt at få bygningerne fredet, så det vil være nemmere at skaffe finansiering til renovering af gården. Men det blev afvist, og derfor er en regulær nedrivning sidste mulighed.

Så nu vil byrådet i Lolland Kommune tage emnet op til debat og vurdere, om lokalplanen for området ved Granfeldts Gård skal ændres.

Hvis den bliver det, vil det være muligt for ejeren at igangsætte ét af en række projekter, han har forslået kommunen - eksempelvis nye boliger med udsigt til Maribo Sø.


Nyhedsoverblik