Kommunerne bliver bedre: Alkoholikere er i behandling i kortere tid

Alkoholbehandlingen er blevet bedre, efter kommunerne overtog opgaven fra amterne. I Kalundborg har man succes med tidlig opsporing.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Langt flere alkoholikere kommer succesfuldt ud af et behandlingsforløb, og samtidig er de i behandling i kortere tid.

Det viser en anlayse, som forskningsenheden for klinisk alkoholforskning på Syddansk Universitet har lavet. Det skriver Momentum, KL's Nyhedsbrev.

En udvikling, man blandt andet genkender i Kalundborg Kommune:

- Efter alkoholbehandlingen er blevet kommunal, er vi blevet mere synlige og tilgængelige. Der er et andet fokus på os, også internt i kommunerne, siger Morten Pedersen, som er teamleder i Misbrug og Socialpsykiatri.

quote Jeg tror, behandlingstiden er faldet, fordi vi dels kommer tidligere ind i nogle forløb, og dels er vi blevet bedre

 Morten Pedersen, teamleder, Misbrug og Socialpsykiatri, Kalundborg Kommune

Før 2007 var det amterne, der stod for alkoholbehandlingen. 

Siden kommunerne har overtaget behandlingen, er behandlingstiden blevet kortere.

Kortere behandlingstid

Alkoholikere i Region Sjælland var i 2006 i gennemsnit i behandling i 433 dage. I 2014 var behandlingstiden faldet til under 250 dage.

- Jeg tror, behandlingstiden er faldet, fordi vi dels kommer tidligere ind i nogle forløb, og dels er vi blevet bedre, siger Morten Pedersen.

Han mener, at fordelen ved, at alkoholbehandlingen nu ligger i kommunerne, er, at man er tættere på borgerne end amterne var, og dermed opdager misbruget hurtigere.

- Vi har nogle gode historier med de forholdsvis tidlige forløb, hvor Børn- og Familiecentret for eksempel sidder med nogle børn, som man har fået nogle underretninger på fra en børnehave, eller hvad det kan være, og så er der et eller andet, der springer i øjnene, og så bliver vi involveret. På den måde kommer vi meget før ind i nogle forløb, end man gjorde tidligere, og så får vi dem også ofte før ud af behandlingsforløbene, siger teamlederen i Kalundborg Kommune til TV ØST.

quote Det er ekstra glædeligt at få dokumenteret, at indsatsen virker, når vi ved, at der i løbet af de 10 år, kommunerne har haft ansvaret for alkoholbehandlingen, er kommet over dobbelt så mange i behandling.

Thomas Adelskov (S), formand, KL's Social- og Sundhedsudvalg

Kommunerne samarbejder på tværs

Professor, Anette Søgaard Nielsen fra Syddansk Universitet siger til Momentum, at kommunerne har fået opbygget solide, faglige fællesskaber og uddannelser på tværs af kommuner, og at det har gjort alkoholbehandlingen bedre.

Sådan er det også i Kalundborg Kommunes misbrugsteam:

- Jeg sidder i klynge med Odsherred, Holbæk, Ringsted og Slagelse kommuner. Vi arbejder med KL’s retningslinjer og prøver at ensarte tingene. Det, vi ensarter, er det, der virker. Og vi bruger hinanden rigtig meget. Også metodemæssigt og på behandlerniveau i netværk, siger Morten Pedersen.

Kommunerne har sat fokus på opgaven

Odsherreds borgmester og formand for KL’s Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov, glæder sig over, at den nye undersøgelse dokumenterer, at de kommunale tilbud er blevet mere ensartede, og at de virker.

- Det er ekstra glædeligt at få dokumenteret, at indsatsen virker, når vi ved, at der i løbet af de 10 år, kommunerne har haft ansvaret for alkoholbehandlingen, er kommet over dobbelt så mange i behandling. Kommunerne har sammen med Sundhedsstyrelsen virkelig sat fokus på opgaven, og vi er stolte af, at vi er kommet så langt, siger Thomas Adelskov til Momentum.


Nyhedsoverblik