Kommuner i skilsmisse: Vil give konfliktfyldt beredskab brandøksen

Kommunerne bag Østsjællands Beredskab vil opløse selskabet. Det vil blive dyrere for Stevns kommune siger borgmester.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De har været sammen siden 2015. Men nu fører økonomiske problemer og uenigheder om besparelser til, at borgmestrene i kommunerne bag Østsjællands Beredskab nu vil droppe samarbejdet og finde på noget andet.

Det oplyser beredskabet i en pressemeddelelse.

- Der er sket det, at fem ud af otte kommuner vil forlade samarbejdet, og vi tre kommuner, der er tilbage, kan ikke fortsætte på egen hånd, siger borgmesteren i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V), til TV ØST.

Samarbejdet blev stiftet som led i en større omlægning af landets beredskaber, men uenigheder om en større besparelse blev aldrig løst, og det er disse uenigheder, der nu endelig munder ud i forslaget om skilsmisse. Skilsmissen er dog først en realitet, når kommunalbestyrelserne i medlemskommunerne har stemt for.

Ingen grund til bekymring

Selvom kommunerne vælger at gå hver til sit, så skal borgerne ikke frygte at komme til at ringe forgæves efter hjælp, når der eksempelvis udbryder brand.

- Borgerne skal ikke være nervøse. Vi har en otte år lang kontrakt med Falck, som fortsætter. Det betyder, at alle beredskabsopgaver fortsat vil blive løst. Men det bliver nok dyrere for os som kommune, siger Anette Mortensen.

De mange økonomiske problemer skabte især problemer for brandstationen i Hårlev, som beredskabet ville lukke. Dengang endte det i en ekstraregning til Stevns kommune for at holde stationen på et niveau, som lignede det, der var.

- Vi har lagt et enormt arbejde i at gøre serviceniveauet i hele området ens. Derfor er det også rigtig ærgerligt, at størstedelen af kommunerne i samarbejdet ikke vil fortsætte, siger Anette Mortensen.

Ekstraregning på vej

Østsjællands Beredskab blev en realitet 1. oktober 2015, og Greve, Høje-Taastrup, Roskilde, Køge, Solrød, Vallensbæk, Ishøj og Stevns Kommuner var en del af samarbejdet.

Borgmesteren forudser, at borgerne kommer til at stå med en ekstra regning efter opløsningen af samarbejdet.

- Der er ingen tvivl om, at det bliver dyrere. Man sparer penge ved at stå mange sammen, og alene opløsningen af beredskabet bliver dyr. Der skal både revisorer og advokater ind over, siger hun.

Hvad regningen i givet fald måtte løbe op i tør hun ikke gætte på.

Ukendt fremtid

Det er endnu for tidligt at sige, hvad Stevns vil gøre, når og hvis Østsjællands beredskab som forventet nedlægges.

- Det er noget, som Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen må drøfte. Det her er endnu så nyt, at vi skal have tid til at tænke os om, siger hun.

Skal kommunen samarbejde med sine naboer, så er der dog umiddelbart to bud på samarbejdspartnere. Den ene er Køge Kommune, der var den første til at forlade Østsjællands Beredskab. Den anden er Midt- og Sydsjællands Brand og Redning, der blandt andet dækker Faxe Kommune. En tredje mulighed er, at kommunen vælger at stå alene. Det gør eksempelvis Slagelse, der har valgt at forlade Vestsjællands Brandvæsen. Også her var årsagen vrede over de økonomiske udfordringer i selskabet.

 


Nyhedsoverblik