Kommuner har fordoblet brugen af sprøjtegifte

På få år har kommunerne her i regionen fordoblet brugen af sprøjtegifte, selvom kommunerne er forpligtede til at udfase brugen af sprøjtemidlerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stik imod anbefalingerne er kommunernes forbrug af sprøjtegifte steget her i regionen.

De sidste mange år er forbruget af sprøjtegifte ellers faldet markant. Således har kommuner, regioner og stat reduceret forbruget med 91 procent siden 1991.

Men nu er udviklingen vendt i kommunerne her i regionen, som har skruet op for forbruget. I 2013 brugte kommunerne 172 kg sprøjtegifte til sammen, men i 2016 var det tal steget til over det dobbelte - nemlig 365 kg. Det viser tal fra Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Sprøjtegift mest effektivt

Lolland er en af de kommuner, hvor forbruget er steget - på tre år har forbruget ændret sig fra 53 kg til 93 kg. Tidligere brugte kommunen blandt andet gasbrændere til at bekæmpe ukrudtet, men i dag bruger kommunen udelukkende sprøjtegifte.

- Vi skulle spare og havde ikke længere det samme mandskab, derfor købte vi en lasersprøjte i stedet. Det er det mest effektive, siger Allan Thage, der er driftsleder i Vej og Park i Lolland Kommune.

Selv om forbruget er faldet i Faxe, så er det kun et spørgsmål om tid, før forbruget stiger. I november besluttede Teknik- og Miljøudvalget i kommunen nemlig at skrue op for forbruget af sprøjtemidler.

- Vi brugte kun sprøjtegift til bekæmpelse af bjørneklo, men nu bruger vi det også på fortovene. Vi havde brugt et andet ukrudtsmiddel, men det var ikke ligeså effektivt og udgik af markedet, derfor gik vi tilbage til at bruge sprøjtegift, siger Jørgen Veisig, der er centerchef for Ejendomscentret i Faxe Kommune.

Miljøvenlige metoder er for dyre

Den største stigning er i Odsherred Kommune, der gik fra slet ikke at bruge sprøjtegifte i 2013 til at bruge 90 kg i 2016.

Stigningen kommer, efter et flertal i byrådet stemte for at bruge sprøjtegiften TopGun, fordi de mere miljøvenlige metoder var dyre og ikke effektive nok. I den forbindelse udtalte Morten Egeskov (V), daværende formand for Miljø- og Klimaudvalget til TV ØST:

- Indsatsen for bekæmpelse af ukrudt i dag er langt fra god nok. Skulle vi brænde ukrudtet væk med samme effekt, vil det koste 1,4 millioner kroner årligt og udlede 55 ton CO2 i atmosfæren om året. TopGun vil koste 0,3 millioner kroner årligt.

Ukrudt.
Læs også
Odsherred vil bekæmpe ukrudt med sprøjtegifte
Ukrudt.
Læs også
Odsherred vil bekæmpe ukrudt med sprøjtegifte

Brugen af sprøjtegifte er stærkt omdiskuteret, fordi rester af giften kan ende i grundvandet og fødevarer.

I 2017 vedtog regeringen en ny pesticidstrategi, hvor kommunerne er forpligtet til at udfase brugen af sprøjtemidler. Det er dog op til de enkelte kommuner, hvordan de vælger at følge aftalen, herunder hvorvidt de vælger at benytte ukrudtsbrændere eller andre alternative teknikker til at bekæmpe ukrudtet.

Sådan bekæmper du ukrudt uden sprøjtemidler

  • Bunddække: Du kan bekæmpe ukrudt i dine bede ved at dække jorden til med enten bunddækkeplanter, træflis eller halm, så ukrudtet ikke kan få sollys til at vokse.
  • Tidligt ude: Jo tidligere du er ude med hakkejernet, jo nemmere er det at bekæmpe ukrudtet. 
  • Vedholdenhed: Det tager tid og kræver en vedholdende indsats at blive fri for flerårigt rodukrudt - nogle gange op til flere år.
  • Mælkebøtter: Stik mælkebøtter med et mælkebøttejern og grav tusindfryd op - dem kan plæneklipperen ikke klare.
Kilde: Miljøstyrelsen

Nyhedsoverblik