Kommuner gik glip af millioner af kroner: Nu vil Socialdemokratiet skaffe dem tilbage

Alle kommuner i regionen er gået glip af flere millioner kroner på grund af en fejl i en udligningsordning. Nu går Socialdemokratiet ind i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har vakt stor vrede blandt regionens borgmestre, efter det er kommet frem, at flere kommuner er blevet snydt for næsten en milliard kroner siden 2007.

Ifølge tal, som firmaet Dataproces har foretaget for Nordjyske, så er kommunerne gået glip af i alt 963 millioner kroner siden 2007. Og ifølge Nordjyske blev Økonomi- og Indenrigsministeriet bevidst om problemet allerede i 2014. Men tre år senere, er der ikke sket noget.

quote Det er meget kritisabelt, det som er blevet gravet frem

Kaare Dybvad (S), medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer

De mange penge kunne gøre gavn i de efterhånden slunkne kommunekasser, hvor besparelser i ældreplejen, folkeskoler og daginstitutioner har været en del af dagligdagen.

Derfor vil folketingspolitiker Kaare Dybvad (S), der blandt andet er medlem af Udvalget for Landdistrikter og Øer, nu undersøge mulighederne for at skaffe pengene tilbage til kommunerne.

Den her fejl blev opdaget i 2014, hvor dit parti sad i regeringen. Hvorfor blev der ikke rettet op på fejlen dengang?

- Det er helt rigtigt, at det var Margrethe Vestager fra Radikale Venstre, der var ansvarlig minister dengang, og det er meget kritisabelt, det som er blevet gravet frem. Og når man ser på, hvor meget der er blevet sparet og hvor dybt, der er blevet sparet på kernevelfærden de sidste par år i kommuner som Holbæk, Slagelse og Lolland. De penge, der skulle have været, har manglet i den lokale velfærd, og det kan vi ikke stå model til, svarer Kaare Dybvad.

S: Den sjællandske provins bliver underbetalt

Men hvad kan du gøre ved det?

- Jamen, vi har en proces i gang herinde på Christiansborg, et stykke konkret politisk håndværk, hvor mine kollegaer og jeg skal se på, hvordan vi kan få flere af de her dokumenter i sagen gravet frem. Det er sådan, at man ikke kan få aktindsigt i det, derfor må vi fra folketingets side hive de relevante papirer ud fra ministeriet og se på, hvad det er for en fejl, der er sket. Er det nogle penge, som skal betales tilbage? Eller som man ikke kan få tilbage? Eller mener regeringen måske, at det her er rimeligt, at man i den sjællandske provins bliver underbetalt med så mange hundrede millioner, som det er tilfældet her. 

Læs også
Kommuner misser millioner efter systemfejl: Det har ført til en skævvridning i Danmark
Læs også
Kommuner misser millioner efter systemfejl: Det har ført til en skævvridning i Danmark

Er det overhovedet muligt, at kommunerne får pengene tilbage?

- Det afhænger meget af, hvad der er sket i ministerierne. Sådan, som jeg har forstået det, så har der været en fejl, som man faktisk er blevet gjort opmærksom på. Men hvis det var nogle penge, som man skulle have haft, så er det kun rimeligt, at man kun får dem tilbage, svarer han og tilføjer:

- Men der er en masse juridiske spidsfindigheder, som vi ikke har fået afdækket endnu, blandt andet fordi vi ikke har kunne få dokumenterne fra pressens side. Derfor må vi som folketingsmedlemmer gå ind og udføre et politisk håndværk og få det frem i lyset, så man kan få de penge tilbage, hvis der er grundlag for det.  

Skaber en stor skævvridning i landet

Spørger man professor Bent Greve fra Roskilde Universitet, så er problemet med den skæve fordeling opstået, fordi højtuddannede udlændinge også bliver kategoriseret som udlændinge uden erhvervsuddannelse. 

Her ses det, hvor mange millioner, kommunerne er gået glip af på grund af en fejl i udligningssystemet.
Her ses det, hvor mange millioner, kommunerne er gået glip af på grund af en fejl i udligningssystemet.

Det betyder, at kommuner som blandt andre København og Gentofte med mange højtuddannede udlændinge har fået millioner, som de altså ikke skulle have haft. Og da bloktilskudsposen kun er på et vist beløb, betyder det, at andre kommuner er gået glip af millioner.

- Guldborgsund, Holbæk, Lolland, Odsherred og andre har fået færre penge, end de ellers ville have fået – og er hårdt ramt af, at man ikke har haft de korrekte oplysninger i registrene, når man har skullet beregne udligningsordningerne, siger Bent Greve.

- Og derfor har de ført til en større skævvridning i Danmark, end man ellers kunne have haft.


Nyhedsoverblik