Kommuner bestemmer selv, om vand og varme skal privatiseres

Effektiviseringer i forsyningssektor skal gå til lavere priser og ikke øget offentligt forbrug eller råderum.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der kan effektiviseres for op mod syv milliarder kroner årligt i de danske forsyningssektorer, så borgerne kan få billigere vand og varme.

Det viser en netop offentliggjort rapport fra konsulenthusene McKinsey og Struensee, som har været omtalt i pressen, inden den blev offentliggjort mandag.

Regeringen lover, at effektiviseringerne skal gå til lavere priser og ikke bruges som økonomisk råderum eller til skattelettelser, "som det fejlagtigt har været anført visse steder i medierne."

- Ved at gøre tingene bedre og mere effektivt kan vi give de danske husholdninger flere penge mellem hænderne og styrke virksomhedernes bundlinje, siger forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Ministeren lægger rammerne

Det er op til kommunerne at afgøre, hvorvidt de offentlige vand- og varmeværker skal privatiseres, men ministeren slår fast, at han lægger rammerne.

Regeringen kræver, at selskaberne effektiviseres, så hver husstand sparer godt et par tusinde kroner årligt i udgifter.

- Regeringen kommer for eksempel ikke til at blande sig i hvilke ejerformer, der skal være i forsyningssektoren, siger Lars Christian Lilleholt.

Fald i produktiviteten

I løbet af efteråret præsenterer regeringen danmarkshistoriens første samlede forsyningsstrategi for fjernvarme, vand, spildevand og el.

Mens alle andre private sektorer i Danmark har haft stigninger i produktiviteten, har forsyningssektoren haft et produktivitetsfald på tre procent ifølge en analyse fra Finansministeriet.

Ministeren hæfter sig desuden ved, at danskerne betaler dobbelt så meget for vand som OECD-gennemsnittet - fraregnet afgifter - ifølge en redegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Brancheforeninger: Forkert, at vand og varme bliver billigere

Omvendt er brancheforeninger bekymrede og mener, at det er lodret forkert, at forbrugernes vand og varme bliver billigere

Dansk Energi noterer sig, at både rapporten og forsyningsministeren peger på, at reguleringen af forsyningssektorerne skal ske efter mere ensartede principper.

- I elsektoren har vi erfaret, at med den rigtige regulering og med privat ejerskab og stærk forbrugerindflydelse, er det muligt at drive en sektor fremad til gavn for både kunder og ejere, siger Lars Aagaard, direktør i Dansk Energi.


Nyhedsoverblik