Arbejdsløse Juan føler sig overvåget af kommunen

Kontanthjælpsmodtager Juan Mahmoud føler sig systematisk overvåget af Odsherred Kommune. Kommunen mener, der er tale om en misforståelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Artiklen er opdateret med oplysninger fra Odsherred Kommune, som har kommenteret på sagen. Ifølge kommunen har de ikke pålagt Juan Mahmoud et krav om, at han SKAL oplyse dem, når han tager ud af kommunen, men at han kan.

- Kommunen har fortalt mig, at jeg ikke kan forlade kommunen, før jeg har fortalt det til dem. Det er meget ubehageligt. Hvorfor?

Sådan spørger Juan Mahmoud, der kommer fra Syrien og har været i Danmark siden 2010. Nu bor han i Nykøbing Sjælland. Han er arbejdsløs, og derfor modtager han kontanthjælp.

quote Når det er forvaltningen, der efterforsker mulige sager om socialt bedrageri, så er der ikke nogle klare regler på området, og så er det meget svært at overholde borgernes rettigheder

Birgitte Arent Eiriksson, vicedirektør for Justitia

Juan Mahmoud søger praktikplads, og i mellemtiden bruger han sin fritid på at fotografere og uploader blandt andet sine billeder til Facebook. Det har kontrolgruppen i Odsherred Kommune fået øje på, og de har nu bedt ham om at informere dem, hvis han forlader kommunen, og om hvad han i øvrigt laver i sin fritid. Det fremgår af en partshøring med Odsherred Kommune i februar måned, som TV ØST har set et referat fra.

- Jeg synes ikke, det fører noget godt med sig, at de begrænser mig på den her måde. Jeg forstår det ikke, siger Juan Mahmoud.

090727_Postkasser_mangler.jpg
Læs også
Kommuner afslører socialt bedrageri for millioner
090727_Postkasser_mangler.jpg
Læs også
Kommuner afslører socialt bedrageri for millioner

Justitia: Kontrol i strid med borgernes rettigheder

Langt de fleste kommuner har nedsat kontrolgrupper med medarbejdere til at holde øje med, om borgere i kommunen får mere i ydelse, end de er berettiget til. Det har sparet kommunerne i vores område for 40 millioner kommunale kroner, viser de seneste tal fra 2017.

Men det er ikke altid lige nemt for kontrolmedarbejderne at finde ud af præcis, hvad de må, og hvad de ikke må ifølge lovgivningen. Det har en ny rapport fra den juridiske tænketank Justitia konkluderet.

- Alle borgere i Danmark har nogle helt grundlæggende rettigheder, som skal respekteres, uanset hvem det er, der efterforsker dem. Når det er politiet, der efterforsker dem, så er der en retsplejelov, som nøje fortæller, hvad de må og ikke må. Når det er forvaltningen, der efterforsker mulige sager om socialt bedrageri, så er der ikke nogle klare regler på området, og så er det meget svært at overholde borgernes rettigheder, siger Birgitte Arent Eiriksson, der står bag rapporten og er vicedirektør for Justitia.

computer
Læs også
Socialt bedrageri:
Kommuner kontrollerer borgere på sociale medier
computer
Læs også
Socialt bedrageri:
Kommuner kontrollerer borgere på sociale medier

I rapporten fra Justitia er der flere eksempler på, at kommunernes kontrol er i strid med borgeres ret til privatliv, eller at kontrollen foregår i en juridisk gråzone.

- Der er nogle retningslinjer for, hvornår man må overvåge borgerne i det offentlige rum. Der kan vi se, at der er eksempler på kontrolmedarbejdere, der går over grænsen. Det kan for eksempel være ved, at man gentagne gange kører forbi borgerens bopæl for at se, om der holder en bil i indkørslen, som ikke burde holde der, hvis vedkommende bor alene. Man må godt lave enkeltstående og tilfældige observationer i det offentlige rum, men man må ikke gøre det systematisk, som der kan være en tendens til, siger Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia.

Juan Mahmoud: - Skal jeg altid spørge om lov først?

Juan Mahmoud er altså en af dem, der føler, at han bliver udsat for en systematisk overvågning.

quote Nu skal jeg først spørge min sagsbehandler, om det er okay, at jeg tager til Ålborg. Hvad hvis hun ikke svarer? 

Juan Mahmoud, bosat i Nykøbing Sjælland

Da han tager billeder, vil han gerne kunne tage rundt i landet, men det kan han nu ikke gøre, før han har informeret kommunen om det.

- Det er jo ikke, fordi jeg rejser til et andet land, når jeg tager til Aalborg eller Aarhus. I Aalborg har jeg vundet en fotokonkurrence, og jeg har billeder til at hænge på hospitalet i Randers. Når de inviterer mig derover, vil jeg gerne komme. Men nu skal jeg først spørge min sagsbehandler, om det er okay, at jeg tager til Aalborg. Hvad hvis hun ikke svarer? Eller hvad, hvis jeg vil besøge min ven? Eller jeg får besøg af en ven, og vi gerne vil tage på museum i Roskilde. Skal jeg altid spørge om lov først?

Juan Mahmoud er i øjeblikket arbejdsløs og på kontanthjælp. I sin fritid tager han blandt andet billeder af natur, bygninger og byliv.
Juan Mahmoud er i øjeblikket arbejdsløs og på kontanthjælp. I sin fritid tager han blandt andet billeder af natur, bygninger og byliv.

Juan Mahmoud forstår dog godt, at kommunen er forpligtiget til at kontrollere, om borgerne er berettiget til at få den ydelse, de modtager. Men han forsikrer, at han ikke tjener penge på de fotos, han tager.

- De skal tjekke, om jeg har en indkomst. Men jeg tjener ikke på de her projekter. Eksempelvis har jeg doneret billeder til Regionshospitalet i Randers, som hænger på fødeafdelingen. Så hvad er problemet, spørger han.

Kommune fik oplysninger fra Facebook

Kommunens kontrolgruppe har også konfronteret Juan Mahmoud med hans aktivitet på Facebook, men det gør ham ikke så meget.

quote Det gør mig ikke noget, at de ser på min Facebook-profil. Her er der intet kriminelt

Juan Mahmoud, bosat i Nykøbing Sjælland

- Det gør mig ikke noget, at de ser på min Facebook-profil. Her er der intet kriminelt, siger han.

Ifølge Justitia har kommunen tilladelse til at bruge oplysninger fra Facebook, så længe der er tale om en åben profil, og det er sagligt og relevant for sagen.

- Ombudsmanden har tidligere taget stilling til kontrolmedarbejdernes anvendelse af de sociale medier og er kommet frem til, at det må man gerne, hvis der er tale om åbne profiler. Men det skal selvfølgelig være sagligt og relevant for sagen. I vores rapport argumenterer vi også for, at der udover det gælder et proportionalitetsprincip. Så hvis man overvåger borgere meget intensivt via deres Facebook-profiler for eksempel, så kan det blive uproportionalt på en måde, så vi mener, det kan være i strid med juridiske regler på området, siger vicedirektør Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia.

Justitia: Kommunen går for langt  

Når en kommune pålægger en borger om at indberette det, hvis han forlader kommune, som Odsherred Kommune har krævet af Juans Mahmoud, så går de for langt, mener Justitia.

- Han skal selvfølgelig stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og hvis han tjener nogle penge, så skal han også oplyse det til kommunen. Men det her med, at han skal meddele det til kommunen, hvis han krydser kommunegrænsen, det er meget vidtgående og helt unødvendig overvågning, vil jeg sige, lyder det fra Birgitte Arent Eiriksson.

Sådan opfatter Juan Mahmoud det også selv:

- Så længe, jeg er i Danmark, tænker jeg ikke, der er noget problem. Jeg tænker, det er imod menneskerettighederne. Så simpelt er det. For jeg er ikke kriminel, siger han.

quote Jeg kan ikke genkende, at vi opstiller sanktioner på den måde, hvis borgeren forlader kommunen

Nicolai Windfeld Mathiasen, områdeleder for Job og Ydelser i Odsherred Kommune

Ifølge Justitia er det okay, at kommunen holder øje med hans aktiviteter, og hvorvidt han tjener penge på sine fotografier, men når de beder ham om at indberette det, hvis han krydser kommunegrænsen, så går de for langt.

- Det er selvfølgelig helt i orden, at man har et vist øje på det og for eksempel gør ham opmærksom på, at han har en oplysningspligt og kontrollerer ham på det grundlag, man nu kan i forhold til reglerne. Men at begynde at indskrænke hans bevægelsesfrihed, det er selvfølgelig ikke i orden. Det er en krænkelse af hans menneskerettigheder, siger Birgitte Arent Eiriksson fra Justitia.

Odsherred Kommune: Han skal ikke oplyse os

I Odsherred Kommune kan de ikke helt genkende billidet af, at Juan Mahmoud skal oplyse dem, hver gang han forlader kommunen.

- Det handler ikke om, at han er uden for kommunen. Men hvis han er uden for kommunen og vil overnatte der og ikke kan møde op dagen efter, så vil vi bare gerne vide det på forhånd, siger Troels Van Dijk, der er områdeleder for Helbredssporet hos Odsherred Kommune.

Kan du bekræfte, at I pålagt ham, at han SKAL oplyse jer, når han forlader kommunen?

- Det er både et ja og et nej. Det skal man jo ikke. Men det handler om rådighedsforpligtigelse i forhold til arbejdsmarkedet. Det er rent pragmatisk, at hvis han er væk flere dage, så kan han fortælle det til sagsbehandleren på forkant, siger Troels Van Dijk.


Nyhedsoverblik