Kommune tvinger Andreas væk fra sin plejefamilie - det er på kant med loven, siger Børns Vilkår

Børns Vilkår er bekymret over sagen om 12-årige Andreas, der nu skal fjernes fra sin plejefamilie på grund af en tvist med Guldborgsund Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg ville bare sådan ønske, at de ville lade mig være i fred. Jeg ville ønske, at de gav op og lod mig bo her, siger 12-årige Andreas.

En tvist mellem Andreas’ plejeforældre, Jacob og Maria Hansen, og Guldborgsund Kommune betyder, at Andreas skal flytte væk fra det hus, han kalder hjem, og i stedet skal han bo på en institution i Næstved. Imod hans vilje.

Børns Vilkår kender til sagen og har set alle akter i den. Og sagen vækker bekymring, lyder det fra Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børn Vilkår.

- Det er en sag, som vi er rigtig bekymrede over, fordi det tyder på, at drengen overhovedet ikke har været inddraget, sådan som han skal ifølge lovgivningen. Der er ved at blive truffet en beslutning, som drengen slet ikke er enig i og ikke føler, han har behov for, så det virker unødigt brutalt og som sagt i konflikt med lovgivningen, siger direktøren.

quote Der er ved at blive truffet en beslutning, som drengen slet ikke er enig i og ikke føler, han har behov for, så det virker unødigt brutalt

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår

Børn har en stærk tilknytning

Uenigheden mellem kommunen og plejefamilien opstår, da kommunen i september fremsender en ny ansættelseskontrakt mellem dem og plejefamilien. Ifølge den nye kontrakt skal plejefamilien gå adskillige tusinde kroner ned i løn om måneden.

Plejefamilien skriver til kommunen, at de gerne vil fortsætte samarbejdet omkring Andreas og gå ned i løn, de ønsker bare en begrundelse for lønnedgangen. Men den har de endnu ikke fået. I stedet har kommunen tolket det som en opsigelse af kontrakten, og derfor skal 12-årige Andreas fjernes.

Læs også
Tvist mellem kommune og plejeforældre tvinger 12-årig dreng på institution: - Det gør mig bange
Læs også
Tvist mellem kommune og plejeforældre tvinger 12-årig dreng på institution: - Det gør mig bange

I fredags besluttede kommunen, at drengen skal hentes allerede dagen efter. Men det er ikke normal praksis, lyder det fra Børns Vilkår.

- Det er ikke normalt, og det kan bestemt heller ikke tilrådes at handle så hurtigt. Vi skal huske på, at børn har en stærk tilknytning til deres plejefamilier, når de har boet der i lang tid. Det er et kæmpe skift for drengen, og det virker unødigt brutalt at fare sådan frem, siger Rasmus Kjeldahl.

- Vi har set det før i andre sager, og det burde faktisk ikke forekomme med så hurtige overførsler og så lille en inddragelse af dreng og plejefamilie.

Rasmus Kjeldahl, direktør hos Børns Vilkår.​​​​
Rasmus Kjeldahl, direktør hos Børns Vilkår.​​​​

TV ØST har forsøgt at få en kommentar fra Guldborgsund Kommune. Centerchef i kommunen, Lis Hamburger, skriver, at hun ikke vil deltage i et interview, eftersom vi har interviewet Andreas, hvilket, hun mener, er uetisk.

Sender bekymringsbrev til kommunen

Som jeg har forstået det, så gør man det så hurtigt, hvis man vurderer, at der er fare for børns sikkerhed. Vurderer du, at der er fare for barnets sikkerhed i den her sag?

- På det grundlag, som vi har i Børns Vilkår, så virker det helt unødvendigt at fare så brutalt frem. Vi synes, at man bør følge lovens intention og krav og inddrage barnet grundigt, før man foretager så voldsom en ændring i barnets liv, siger Rasmus Kjeldahl.

Andreas kan ikke bo hos sine biologiske forældre, men det er dem, der har forældremyndigheden, da Andreas er frivilligt anbragt. De biologiske forældre har givet TV ØST lov til at se de papirer, de har i sagen.

quote Det er meget voldsomt at være et anbragt barn, det er endnu voldsommere at blive flyttet rundt på må og få mellem familier

Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår

I Andreas' papirer kan man se, at Andreas er en normaltbegavet dreng, der dog lider af svær angst. Andreas er bange for mange ting, han er bange for at gå på toilettet og i bad alene, men han er velanbragt og i trivsel hos plejefamilien. Børnehus Sjælland, der har undersøgt Andreas, understreger, at han er en dreng, der har brug for tryghed, og det derfor er vigtigt, at han får lov til at blive boende hos Jacob og Maria Hansen. 

Alligevel ønsker kommunen at fjerne Andreas. Og det virker ikke som en fornuftig beslutning, lyder det fra Rasmus Kjeldahl.

- Det virker, som om økonomi er kommet til at spille en alt for stor rolle, og det kan jo ikke være meningen, at det skal være sådan nogle meget kortsigtede, økonomiske hensyn, som skal afgøre kvaliteten af børns liv. Det er meget voldsomt at være et anbragt barn, det er endnu voldsommere at blive flyttet rundt på må og få mellem familier, når der pludselig er en ny økonomisk ramme fra kommunen, siger Rasmus Kjeldahl og fortsætter:

- Det er selvfølgelig en diskussion – det med økonomien – som vi ikke vil gå ind i, men vi kan i hvert fald se, at det ikke er hensigtsmæssigt overfor barnet.

Børns Vilkår vil nu sende et bekymringsbrev til Guldborgsund Kommune.


Nyhedsoverblik