Kommune ansætter hjælp til lejere i sundhedsskadelige boliger

Arkivfoto. Foto: TV ØST

En boligsocial medarbejder i Lolland kommune skal sikre private lejere ordentlige boligforhold.

Skimmelsvamp, fugt og huller i taget.

En lang række boliger på Lolland bliver lejet ud af private, men er i så dårlig stand, at de ikke er egnede til beboelse for mennesker.

- Vi har jo en del private, der ser en værdi i at leje boliger ud i en stand, vi andre kalder sundhedsskadelige.

Sådan siger Rie Christiansen, der er teamleder i Byggeri og Ejendomme i Lolland kommune.

Mange oplever problemer med private udlejningsejendomme i kommunen, og derfor har kommunens politikere besluttet at ansætte en såkaldt boligsocial medarbejder, der skal hjælpe kommende lejere med at vurdere, om den bolig, de er i gang med at leje er sundhedsskadelig.

 - Vi giver kommende lejere mulighed for at få professionel hjælp til at gennemgå private ejendomme, inden de lejer dem. På den måde kan vi tage problemerne i opløbet, og flere undgår forhåbentlig at sidde i en utilfredsstillende bolig og at skulle igennem en lang og opslidende kondemneringssag, siger formand for Teknisk Udvalg i Lolland Kommune Gert Mortensen.

Lange og opslidende sager

Ifølge Rie Christiansen er problemet typisk boliger, der f.eks. bliver lejet ud igennem Den Blå Avis.

- Billeder kan være taknemmelige, og lejerne ser måske ikke helt, hvilken stand boligen er i, før de har skrevet under på lejekontrakten. Vi vil gerne hjælpe lejeren til at vurdere, om boligen f.eks. er fugtig, har huller i taget og måske er præget af skimmelsvamp. Derudover undersøger medarbejderen, om boligen er brandfarlig, siger Rie Christensen.

Kommunen er forpligtet til at hjælpe lejere, der bor i en sundhedsskadelig bolig, med at finde en ny og bedre bolig. Derefter er de ofte nødt til at indlede en kondemneringssag mod udlejeren, hvor de udsteder et forbud mod at boligen bliver benyttet som beboelse, før den er renoveret.

- Det kan ofte være en langsommelig affære. Derfor håber vi på, at vi med ansættelsen af vores boligsociale medarbejder kan sikre, at lejeren finder et ordentligt og fornuftigt sted at bo fra starten, siger Rie Christiansen til TV Øst

Den boligsociale medarbejder kommer også gerne ud til lejere, som allerede bor i utilfredsstillende private udlejningsejendomme. I de tilfælde vil Lolland Kommune indlede en dialog med udlejeren om boligforholdene.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App