Kommunale støttekroner skævvrider topsport

Mens nogle kommuner poster millioner offentlige kroner i topidrætsklubber - for eksempel Guldborgsund Kommune - lukker andre kassen i.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da håndboldkvinderne fra Nykøbing Falster vandt DM-guld sidste år, vakte det stor glæde ved Guldborgsund.

Med finalesejren over København Håndbold var det en triumf i provinsens kamp mod hovedstaden.

Nu viser aktindsigter, at området da også stod grundigt bag Nykøbing Falster og gav holdet en markant fordel i gulddysten.

quote Det er en markant konkurrencefordel

Kenneth Cortsen,sportsøkonom, University College Nordjylland

I mesterskabssæsonen nød klubben godt af en lille million offentlige kroner, mens københavnerne ingen kommunale penge fik til at skabe sportslig succes.

Det skriver Politiken onsdag.

- Det er en markant konkurrencefordel, siger Kenneth Cortsen, der er sportsøkonom og forsker ved University College Nordjylland.

Kassen lukket i København og Aarhus

Historien om sidste års DM-finale er bare et af flere eksempler på, at skattekroner er med til at skævvride dansk topidræt.

Politiken har gennemgået sponsoroversigter for de bedste hold i håndbold, ishockey og fodbold, og der er stor forskel på, hvor mange offentlige kroner idrætsklubberne nyder godt af. 

Mens Esbjerg og Aalborg eksempelvis sender skattekroner til alle områdets bedste hold, er kassen helt lukket i København og Aarhus.

Stor forskel på sponsorater

Samtidig er der stor forskel på, hvor store sponsorater kommunerne indgår, viser aktindsigter.

quote Set udefra er det da dybt urimeligt, at en kommune er med til at skabe sportslig succes ved at favorisere sin lokale sportsklub, mens andre kommuner ikke gør

Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig forvaltning, Aalborg Universitet

Det varierer fra nogle hundrede tusinde kroner til mere end en million kroner i blandt andet Skjern Håndbold og Odense Boldklub.

I alt står kommuner bag mindst 54 sponsorater af professionelle sportshold. Derudover har kommunalt ejede selskaber indgået 66 sponsorater med den lokale eliteidræt.

- Set udefra er det da dybt urimeligt, at en kommune er med til at skabe sportslig succes ved at favorisere sin lokale sportsklub, mens andre kommuner ikke gør.

- Men der er ingen lovgivning imod det, siger Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig forvaltning ved Aalborg Universitet.

haandboldnederlag.jpg
Læs også
Aftenens håndboldbrag ender med nederlag til NFH
haandboldnederlag.jpg
Læs også
Aftenens håndboldbrag ender med nederlag til NFH

Afviser kritik

I både Nykøbing Falster Håndbold og Guldborgsund Kommune afviser de, at de kommunale støttekroner skævvrider elitesporten.


- Jeg vil slet ikke købe den præmis, at det kan give konkurrencefordele. Jeg ville købe den, hvis vi forærede pengene væk, men det gør vi ikke. Vi køber en hel række ydelser af klubben, og så får vi samtidig 328.000 kroner retur hver sæson, når de skal betale leje af hallen, siger viceborgmester Bo Abildgaard (S) fra Guldborgsund Kommune til Politiken.

- Når man går i gang med at udregne de her ting, skal man altså huske alle aspekter og nuancer. F.eks. er der stor forskel på, hvor meget klubberne hver især betaler kommunerne for halleje. Det skal man lige huske at modregne, for i sidste ende giver det et andet billede af den egentlige forskel på de kommunale bidrag, siger formand i NFH, Henrik Hansen.


Kilde: Politiken

Nyhedsoverblik