Kom med derop, hvor vinden bestemmer

Vintervinden sætter skub i strømproduktionen i Nysted Havmøllepark. Følg vindteknikerne, der sørger for at levere strøm til 140.000 familier om året.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

15 kilometer fra Gedser kyst roterer 72 vindmøller 365 dage om året.

I lange, lige striber står de midt på vandet lige syd for Nysted og skråt for Gedser og udgør Nysted Havmøllepark. 

Det er en af Danmarks største vindmølleparker, som leverer strøm til cirka 140.000 hustande om året.

quote Det er fedt at kunne være med til at levere den grønne energi

Morten Jensen, vindtekniker

Her spiller vind og vejr en vigtig rolle, for vindens hastighed og retning er afgørende for, hvor meget strøm der produceres. Og særligt i vintermånederne er der gang i vindmøllerne. Den tunge vintervind får dem nemlig til at rotere kraftigere og dermed skabe mere strøm.

I vintermånederne er effektiviteten fra vindmøllerne altså størst. Om vinteren bruger vi tilsvarende mere strøm, når vi for eksempel hygger indenfor i varmen med tændt TV, hyggebelysning og mange andre eldrevne apparater. På den måde følger vores øgede elforbrug om vinteren med årstidens vind og vejr.

- Det er fedt at kunne være med til at levere den grønne energi, siger Morten Jensen, der vindtekniker på stedet, da TV ØST møder ham på jobbet.

En arbejdsplads i 70 meters højde

Morten Jensen er blot en af parkens 14 teknikere, der er med til at vedligeholde driften. Han er uddannet mekaniker og har været vindtekniker i 11 år.

Og selvom mange af arbejdsopgaverne foregår i 70 meters højde, er det ikke noget, der afskrækker dem.

- Man vænner sig ret hurtigt til det. I starten når kommer man ind vindmøllebranchen, så kan man godt føle, det hele gynger i stuen, siger Morten Jensen.

-  Der er ikke så mange store indtryk, som der var dengang. Nu er udfordringen bare at finde fejlene, tilføjer Morten Spuur, der selv er uddannet elektriker og har været vindtekniker i fire år.

Se en typisk arbejdsdag for vindteknikerne øverst i artiklen.


Nyhedsoverblik