En vej kom på tværs: Kold luft mellem politikere i Kalundborg

Samarbejdet er brudt sammen i kommunalbestyrelsen i Kalundborg. Nu slås politikerne om, hvem der har skylden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det begyndte ellers så godt.

Sidste efterår blev alle 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune enige om budgettet. Samtlige partier meldte ud, at de var tilfredse.

Sådan er det ikke længere.

Borgmester Martin Damm (V) har smidt Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og løsgængeren Gert Larsen ud af samarbejdet. Han har på vegne af Venstre, Radikale og Dansk Folkeparti opsagt budgetaftalen og aftalen om fælles gruppeformandsmøder. Han mener, at oppositionen har brudt indgåede aftaler.

- Hvis man er ligeglad med at overholde de aftaler, man har indgår, så er der jo ingen grund til at lave dem, lyder det kontant fra borgmesteren.

quote Vi har ikke brudt nogen aftale

Niels Erik Danielsen (EL) 

En vej skabte kold luft

Det er en vej, der er kommet på tværs af det brede politiske samarbejde i Kalundborg: Den omstridte forbindelse mellem Klosterparkvej og Hestehavebakken i Raklev.

Det er spørgsmålet om, hvor vejen skal gå, der har udløst bruddet. Der blev sat et punktum for den langstrakte diskussion, da et flertal sagde ja til vejen på kommunalbestyrelsens møde den 30. januar. Men forløbet fik altså efterfølgende borgmesteren til at reagere.

- Et eksempel er, at jeg indkaldte gruppeformændene til møde i begyndelsen af januar, fordi beboerne ved den kommende vej var bekymrede over nogle trafiksikkerhedsmæssige forhold. Vi blev enige om at bruge ekstra penge på at forbedre sikkerheden. I indkaldelsen stod der helt klart, at det drejede sig sikkerhed ikke om at flytte vejen. Men 14 dage efter, vi indgik aftalen, stemte oppositionen alligevel nej. Stikmodsat vores aftale, siger Martin Damm, der også har valgt at opsige den særlige tillægsaftale, som alle partier i kommunalbestyrelsen har indgået om Raklevvejen.

Opposition: Vi er ikke løbet fra en aftale

Over 1.100 borgere skrevet under på en protest mod den planlagte linjeføring. Og Niels Erik Danielsen (EL) afviser, at oppositionen er løbet fra nogen aftale.

- Vi mener fortsat, at vejen skal bygges. Men vores forslag gik alene på at få inddraget borgerne mere gennem en høring, så vi kunne træffe en mere kvalificeret beslutning om, hvor vejen skulle placeres. Vi har ikke brudt nogen aftale, fastslår Niels Erik Danielsen, der er medunderskriver på en fælles pressemeddelelse fra oppositionen i Kalundborg.

ny_vej_i_kalundborg.tran1_.jpg
Læs også
Borgere i protest mod vejprojekt – i dag overrakte de 1.143 underskrifter til borgmesteren
ny_vej_i_kalundborg.tran1_.jpg
Læs også
Borgere i protest mod vejprojekt – i dag overrakte de 1.143 underskrifter til borgmesteren

Han mener, at sagen viser, at Martin Damm og hans solide flertal egentlig ikke er interesseret i et bredt samarbejde med de øvrige partier i kommunalbestyrelsen.

- Vi var glade for budgetforliget sidste år. Og vi havde store forventninger til, at møderne mellem gruppeformændene ville forbedre samarbejdet mellem partierne i kommunalbestyrelsen. Men sådan er det desværre ikke gået. Gruppeformandsmøderne har blot været et skalkeskjul for, at borgmesteren har ønsket at kontrollere og styre, lyder det fra Niels Erik Danielsen.

Kan det brede samarbejde genetableres?

Sagen har også givet splittelse i den lokale ”regering”. Da vejen og den omdiskuterede linjeføring blev stemt igennem i kommunalbestyrelsen den 30. januar, undlod to medlemmer fra Dansk Folkeparti at stemme.

Borgmester Martin Damm har svært ved et se, hvordan det brede samarbejde i kommunalbestyrelsen kan genetableres.

- Så skal man i hvert fald komme til en erkendelse af, at hvis man laver aftaler, så skal man også være med til at overholde dem. Det er en helt grundlæggende præmis i politik. I min tid som borgmester har jeg aldrig tidligere oplevet, at partier er ligeglade med indgåede aftaler, siger borgmesteren.

Se eller gense indslaget: I Kalundborg er en borgergruppe gået sammen for at protestere mod en ny vej. De er bekymrede for, at den vil gøre trafikken livsfarlig i Raklev, hvor de bor.

Nyhedsoverblik