Abeaflivning med jernrør i Knuthenborg Safaripark deler vandene

En bavian i Knuthenborg Safaripark var søndag involveret i et uheld i forbindelse med fodringen, som foregår fra en bus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dyrepasserne i Knuthenborg Safaripark måtte søndag aflive en bavian.

Det skete, fordi bavianen ved et uheld under fodringen, faldt ind under den bus, gæsterne kan fodre aberne fra.

Det fortæller chefzoolog Rasmus Nielsen fra Knuthenborg Safaripark til TV ØST.

- Bavianerne bliver fodret fra vores abebus, og det er helt naturligt for bavianerne at hoppe på og af vogntoget, men her er der så ved et uheld en af bavianerne, der bliver fanget under hjulene på bussen og pådrager sig uoprettelige skader, siger Rasmus Nielsen.

quote Aflivningen sker med et jernrør, fordi det er vigtigt at give dyret et dødbringende slag med en genstand, der er kraftig nok

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg Safaripark

Skærmede gæsterne

Herefter var bavianen så medtaget, at dyrepasserne måtte foretage, hvad de kalder en "nødaflivning", som foregik med et jernrør.

- Dyrepasserne foretager en nødaflivning. Det er ikke nødvendigt at vente på en dyrlæge. I sådan en situation er det vigtigere at sikre, at dyret bliver aflivet så hurtigt som muligt og så smertefrit som muligt, siger Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg Safaripark.

Bavianen blev ifølge Knuthenborg Safariparks chefzoolog aflivet efter cirka 10 minutter med et slag fra et jernrør. Men selvom det måske kan lyde makabert, skal man tage dyrets velfærd i betragtning, forklarer Rasmus Nielsen.

- Aflivningen sker med et jernrør, fordi det er vigtigt at give dyret et dødbringende slag med en genstand, der er kraftig nok, og jernrøret var det redskab, der var tilgængeligt, så aflivningen kunne ske hurtigst muligt, siger han.

Giraf og telt
Læs også
Snart kan du sove med giraffer, zebraer og næsehorn i Knuthenborg Safaripark
Giraf og telt
Læs også
Snart kan du sove med giraffer, zebraer og næsehorn i Knuthenborg Safaripark

Ifølge ham forsøgte dyrepasserne at skærme gæsterne fra aflivningen.

- Dyrepasserne skærmer med to køretøjer, og det gør de dels for at få ro til at foretage aflivningen, men også for at skærme gæsterne. Samtidig er der personale, der beder gæsterne ved hegnet om at træde væk, så de ser så minimalt som muligt, siger Rasmus Nielsen.

Efterfølgende var der ifølge Rasmus Nielsen personale, der tog sig tid til at snakke hændelsen igennem med de gæster, som var vidner til det. Her var der mulighed for at de kunne stille spørgsmål til episoden.

Kritik af afskærmning

Men hændelsen har fået kritik. Ifølge en gæst i Knuthenborg Safaripark, som Ekstra Bladet har talt med, foregik aflivningen så mange børn overværede det.

quote Der kom mange forældre med deres børn gående med syvmileskridt, fordi de ville se, hvad der skete

Elsebeth Dahl, gæst

- Der holdt to biler foran, men man kunne tydelig se, hvad der foregik, og man bør gøre mere for at beskytte børnene, siger Flemming Larsen til Ekstra Bladet.

Men ifølge en anden gæst, som TV ØST har talt med, var der tale om forældre og børn, der aktivt opsøgte ulykken for at kigge.

- Der kom mange forældre med deres børn gående med syvmileskridt, fordi de ville se, hvad der skete, fortæller Elsebeth Dahl fra Karlslunde, der var gæst i Knuthenborg Safaripark sammen med sine børnebørn på seks og syv år.

Cirkuselefant
Læs også
Knuthenborg Safaripark tilbyder Cirkus Arenas elefanter et nyt hjem
Cirkuselefant
Læs også
Knuthenborg Safaripark tilbyder Cirkus Arenas elefanter et nyt hjem

- Vi sad i første parket til det hele, men vi opsøgte det ikke. Vi fik en samtale med børnebørnene i stedet. Det var en anledning til at tale om, at det var et uheld, der kunne ske, og om hvad man gør for at hjælpe dyret, fortæller Elsebeth Dahl.

Forældre har ansvar

Hun mener, det bør være forældrenes ansvar at lære børnene, at en ulykke ikke bør give anledning til at stille sig op og kigge. 

- Min far var brandmand, og han har altid lært mig, at man ikke skal gå til en ulykke, med mindre man kan hjælpe. Og det sidder dybt i mig, siger Elsebeth Dahl og fortsætter:

- Jeg synes, man har et ansvar som voksen for ikke at pådutte vores børn, at det er spændende at kigge på. At vise børn, at man ikke skal kigge på et uheld, siger Elsebeth Dahl.

quote Jeg er rigtig glad for, at mit personale har taget en skarp og faglig rigtig vurdering i en usædvanlig og uheldig situation

Rasmus Nielsen, chefzoolog, Knuthenborg Safaripark

Ifølge hende foregik det hele meget professionelt.

- Jeg oplevede, at dyrepasserne håndterede det topprofessionelt og hurtigt, siger Elsebeth Dahl.

Giver ikke anledning til ændring

Abebussen har ifølge Rasmus Nielsen kørt siden 1970'erne i Knuthenborg Dyrepark, og ulykken med bavianen søndag er altså noget, man sjældent er kommet ud for.

Ifølge Rasmus Nielsen giver ulykken ikke anledning til, at Knuthenborg Safaripark vil ændre noget.

- Bavianerne er meget adrætte og intelligente dyr. Man vil også se, hvis man besøger parken, at de kan hoppe elegant fra bussen og over på en sten og op på bussen igen. Traktoren, der trækker abebussen, kører meget langsomt, så det er ikke sådan, at den suser igennem. Jeg er sikker på, at der her er tale om en bavian, der fejlbedømte noget i sit spring eller landede forkert. Det er et ren og skær uheld, forklarer Rasmus Nielsen.

dino1.jpg
Læs også
Dinosaurerne er på vej til Knuthenborg Safaripark
dino1.jpg
Læs også
Dinosaurerne er på vej til Knuthenborg Safaripark

Bavianflokken observeres

Bavianflokken tæller omkring 60 bavianer, og siden ulykken i går har dyrepasserne ifølge Rasmus Nielsen ikke kunne se nogen reaktion hos dem.

- Vores dyrepassere har observeret dem siden i går, og der er ikke nogen ændring i deres adfærd i dag. Det er helt naturligt, at de ikke bruger tid på at være urolige over at have mistet en fra flokken, siger han og uddyber:

- Det sker også ude på savannen, at en flok dyr mister et medlem. Hvis bavianflokken skulle gå helt i stå, fordi de mistede en fra flokken, ville det ikke gavne dem, siger han.

Han mener ikke, personalet burde have handlet anderledes i situationen søndag.

- Jeg er rigtig glad for, at mit personale har taget en skarp og faglig rigtig vurdering i en usædvanlig og uheldig situation, hvor de både har haft fokus på dyrets velfærd og samtidig haft et medmenneskeligt overskud til parkens gæster, siger chefzoologen. 

Christoffer Knuth
Læs også
Vildt fund: Knuthenborg-ejer finder sjældent dinosaurfossil
Christoffer Knuth
Læs også
Vildt fund: Knuthenborg-ejer finder sjældent dinosaurfossil

Nyhedsoverblik