Knivene slibes i Holbæk: Partier går til forhandlingsbordet uden Kjærsgaard

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkepartis spidskandidater i Holbæk er gået til forhandlingsbordet uden Søren Kjærsgaard (V).

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om der endnu ikke er talt stemmer op i Holbæk Kommune, så er konstitueringerne allerede på vej. 

Om de lange knive er ved at blive slebet ved vi ikke, men Socialdemokraterne, Radikal Venstre og Dansk Folkepartis spidskandidater i Holbæk Kommune er netop gået til forhandlingsbordet i valgcafeen på Kanalstrædet i Holbæk.

Og det er altså selv om 0 ud af Holbæks 15 valgsteder er optalt. 

EN HURTIG GENNEMGANG

  • Holbæk Kommune kommer til at stå for et af de mest spændende valg. For det første er de to store partier, Venstre og Socialdemokratiet, blevet mindre i valgperioden, hvilket blandt andet har ført til dannelsen af det nye parti Lokallisten. For det andet er Holbæk blevet udråbt til landets fattigste kommune som følge af store satsninger og en enorm regnefejl.
     
  • Kritikere mener ifølge Berlingske, at problemerne blandt andet kan tilskrives beslutningen om at bygge et kæmpestort sportscenter til mere end 325 millioner kroner. Derudover kunne Nordvestnyt i maj fortælle, at kommunens administration har begået en regnefejl på 148 millioner kroner i årets likviditetsprognose. Det var penge, som kommunen troede, den havde.
     
  • Holbæk er ifølge Berlingske fattigst, når man måler på, hvor mange penge der er i kassen til at betale kommunens udgifter, det vil sige likviditeten. Den er omkring 40 millioner kroner. Fordeles likviditeten på de knap 70.993 borgere, er der kun 583 kroner per indbygger med udgangen af andet kvartal i år. Til sammenligning har Lolland Kommune, der tidligere har været regnet som landets fattigste, 2.613 kroner per indbygger i kommunekassen.
     
  • Holbæk, der i mange år var ledet af Radikale Venstre, fik i 2009 et Venstre-ledet byråd med borgmester Søren Kjærsgaard (V) i spidsen. han vandt også valget i 2013 via et samarbejde med Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti. Men i valgperioden har Venstre mistet to mandater til Liberal Alliance og er nede på ti, mens Socialdemokratiet har sagt farvel til fire.
     
  • Lokallisten mener, der er brug for en ny måde at føre politik på og har sammen med Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti fremlagt et fælles bud på en genopretningsplan, der skal skabe ro og stabilitet om kommunens økonomi.
     
  • I april lancerede Socialdemokratiet landets yngste borgmesterkandidat i den 24-årige Christina Krzyrosiak Hansen. Dermed er hun formentlig førsteudfordrer til Venstre-borgmester Søren Kjærsgaard. Hun satser på, at fokus på kommunens økonomi kan fravriste Venstre borgmesterposten og give Holbæk sin første S-borgmester i 25 år.
     
  • Radikale Venstre, der i valgperioden har fået et medlem fra Socialdemokratiet, har Emrah Tuncer som borgmesterkandidat. SF, der ikke er repræsenteret i byrådet, er i valgforbund med Enhedslisten. Dansk Folkepartis spidskandidat er 1. viceborgmester John Harpøth. Hos Liberal Alliance er Søren Stavnskær, der oprindelig blev valgt for Venstre i 2013, borgmesterkandidat.

Kilde: Ritzau

Nyhedsoverblik