Knap hver femte studerende oplever stress i dagligdagen

18 procent af de studerende på videregående uddannelser oplever stress i hverdagen, viser ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor del af de danske studerende er godt tilpas på deres videregående uddannelse. Men det gælder langtfra alle. For næsten hver femte af de studerende oplever symptomer på stress i deres dagligdag.

Det viser en stor spørgeskemaundersøgelse foretaget af Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvor 104.275 studerende har afgivet deres svar.

Nymarkskolen Slagelse
Læs også
Stresspanel vil lukke Forældreintra – men i Slagelse er det et uundværligt redskab
Nymarkskolen Slagelse
Læs også
Stresspanel vil lukke Forældreintra – men i Slagelse er det et uundværligt redskab

Spørgeskemaet er sendt til alle aktive fuldtidsstuderende på uddannelser under ministeriets område. 41 procent af de adspurgte har deltaget.

Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) er bekymret over tallene, der viser, at 18 procent af de studerende føler stress i dagligdagen.

quote Stress er en følgesvend i hele deres studietid, og så bliver det altså hårdt at læse i fem år. Man lærer jo ikke noget, hvis man går rundt og er stresset

Tommy Ahlers (V), uddannelsesminister

- Det vil sige, at stress er en følgesvend i hele deres studietid, og så bliver det altså hårdt at læse i fem år. Man lærer jo ikke noget, hvis man går rundt og er stresset, siger Tommy Ahlers.

Kvindelige studerende er mest stressede

Som led i kampen mod stress vil han gøre noget ved "perfekthedskulturen", som han ser som en hæmning. Men det alene kan ikke gøre det.

- Der findes ikke nogen snuptagsløsninger, og det bilder jeg heller ikke mig selv ind, siger Tommy Ahlers.

Ifølge undersøgelsen har de kvindelige studerende større tendens til at opleve symptomer på stress end de mandlige. 

mindfulness.jpg
Læs også
Mindfulness i børnehøjde – skal give ro til de stressende hverdage
mindfulness.jpg
Læs også
Mindfulness i børnehøjde – skal give ro til de stressende hverdage

21 procent af de kvindelige studerende i undersøgelsen "oplever altid eller ofte stærke stress-symptomer i forbindelse med deres studium i dagligdagen". Tallet for de mandlige studerende er 14 procent.

Til gengæld svarer 82 procent af de studerende i undersøgelsen, at de "generelt føler sig godt tilpas på deres uddannelse".

For at mindske stressniveauet hos de studerende på de videregående uddannelser vil uddannelsesministeren sætte fokus på, at det er o.k. at fejle.

- Folk må jo gerne gøre sig umage. Vi skal ikke gå rundt og begå fejl hele tiden.

- Men vi skal acceptere, at fejl er en præmis for at turde nogle ting. Man må gerne gøre sig umage og ønske, at man får 12. Men det er ikke Jordens undergang, hvis man får 10 eller 7, siger Tommy Ahlers.


Nyhedsoverblik