Kampagne skal sætte fut i rygestop

Der bliver pulset løs på cigaretterne i Region Sjælland, men det skal en ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen sætte en stopper for.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne Odsherred, Slagelse, Lolland og Vordingborg står det værst til, når man taler om antallet af daglige rygere. Lolland Kommune lægger sågar på 2. pladsen over den mest rygende kommune i Danmark.

Generelt i Danmark er ryger-antallet dalet, men det skal videre ned, mener Sundhedsstyrelsen. Derfor tænder de op under en ny kampagne i denne uge kaldet ”Hjælp til rygestop”.

Kampagnen skal sætte fokus på, hvilke fordele der er ved at holde op med at ryge, og hvor man kan få hjælp.

 

quote Det er ikke noget med en løftet pegefinger, overhovedet ikke

Karen Hemmingsen, rygestopkoordinator i Vordingborg Kommune

 

Mange vil gerne stoppe

Mange rygere i Region Sjælland ønsker faktisk at slippe af med vanen igen. Mere præcist er det 55,8 % af rygerne I Region Sjælland, der vil stoppe. Og hele 73,7 % har forsøgt uden held.

Måske er det uden held, fordi en stor andel rygere fejlagtigt tror, at det er en kold tyrker, der skal til for at kvitte smøgerne.

- Det har ikke noget at gøre med, om man har en stærk rygrad eller rygrad som en regnorm. Det er ikke det, det handler om. Nogle kan, men rigtig mange har svært ved det, og de har brug for at få noget hjælp til det, og det at være på et hold. At snakke med nogle andre, og få et skulderklap, når det er rigtig svært, siger Karen Hemmingsen, der er rygestopkoordinator i Vordingborg Kommune.

Hun har mandag startet et nyt hold på hendes rygestopkursus, og det er gratis at deltage. Faktisk tilbyder ALLE kommuner i Danmark gratis rygestop-rådgivning.

Man skal blot snakke med sin læge eller ringe til kommunen og melde sig til.

Afvænning uden fordomme

Nogle kan måske tro, at rygestopkurser er en person fra kommunen, der står og dunker en i hovedet, mens personer siger: ”du bare skal stoppe”. Men sådan er det ikke.

- Det er ikke noget med en løftet pegefinger, overhovedet ikke. Det er slet ikke dét. Det er det med, at få noget information, at få noget vejledning og få lagt en plan for, hvordan man tackler det, siger Karen Hemmingsen.

I Vordingborg kører de tre typer kurser: Ét, hvor man sidder ”på skolebænken” og for information af en rådgiver. Ét, hvor man mødes og motionere, mens man snakker om tingene med en rådgiver. Og så er der et kursus, hvor man kører på mountainbike, hiker eller nyder naturen på anden vis og efterfølgende for vejledning.

Der er altså tale om at aktivere sig selv med noget andet, når man får rygetrangen. Det har hjulpet Michelle Overgaard, der forinden kurset havde prøvet at stoppe på egen hånd adskillige gange.

- Ja, helt klart. Ellers havde jeg holdt den de andre gange. Jeg har slet ikke holdt så lang tid før, som efter denne her gang, hvor det er tre år siden til marts, siger Michelle Overgaard.

Rygestop hitter

Lige for tiden er der meget stor interesse for rygestopkurserne i Vordingborg. Men det kan man næsten godt forstå, når man hører om deres succesrate.

Hele 60 % af deltagerne er fortsat røgfri efter et halvt år, ifølge Karen Hemmingsen. Det er altså et pænt stykke over gennemsnittet.

Herunder er en liste over procentvis daglige rygere i Region Sjællands kommuner:

KommuneAndel der ryger dagligtRyger dagligt. Køns- og aldersjusteret OR
Faxe17,4%0,99
Greve16,4%0,92
Guldborgsund18,6%1,10
Holbæk18,6%1,09
Kalundborg18,8%1,10
Køge17,3%1,01
Lejre17,6%1,00
Lolland23,0%1,41
Næstved16,8%0,97
Odsherred20,1%1,21
Ringsted17,5%1,02
Roskilde15,0%0,85
Slagelse20,5%1,26
Solrød14,0%0,77
Sorø16,5%0,94
Stevns18,8%1,09
Vordingborg20,5%1,25

 


Nyhedsoverblik