Kammeradvokat: Kommuner har opkrævet ulovlig betaling på akutstuer

Kommuner har ulovligt krævet penge, når ældre er blevet indlagt på en kommunal akutstue i stedet for et regionalt sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere af landets kommuner har ulovligt krævet penge for mad, tøjvask og rengøring, når ældre er blevet indlagt på en akutstue i stedet for et regionalt sygehus.

Det fastslår kammeradvokaten i et 15 sider langt juridisk notat til Folketingets sundhedsudvalg, skriver DR Sjælland.

I Region Sjælland har langt de fleste kommuner ifølge DR Sjælland således opkrævet penge for mad, rengøring og medicin fra de ældre og syge, selvom de var henvist til akutpladsen af en læge.

quote Vi har fundet det naturligt, at de ældre betaler for mad, rengøring og tøjvask

Carsten Rasmussen (S), borgmester i Næstved Kommune

Det er til trods for, at sundhedsloven klart foreskriver, at patienterne ikke skal betale for at være indlagt på et sygehus, og akutstuerne går i stedet for ophold på et sygehus.

Erkender at have krævet brugerbetaling

Den socialdemokratiske borgmester Carsten Rasmussen i Næstved Kommune erkender, at kommunen har krævet penge af de ældre på akutpladserne.

- Der er jo sket en opgaveglidning de senere år, hvor sygehusene udskriver de ældre meget hurtigt. Vi har fundet det naturligt, at de ældre betaler for mad, rengøring og tøjvask, siger Carsten Rasmussen til DR Sjælland.

quote Vi skal have stoppet den ulovlige praksis, som rigtig mange kommuner har

Liselott Blixt (DF), Sundhedsordfører

Men det fastslår kammeradvokaterne, at kommunerne ikke må, fordi de ældre er henvist af en læge, og opholdet på en akutstue i kommunen går i stedet for en sygehusindlæggelse.

I modsætning til Næstved Kommune er det gratis for de ældre i Ringsted Kommune, når lægen indlægger dem på en kommunal akutstue i stedet for på sygehuset.

140527_jobcenter_skilt.jpg
Læs også
Staten beholder penge fra a-kassemedlemmer uden dagpengeret
140527_jobcenter_skilt.jpg
Læs også
Staten beholder penge fra a-kassemedlemmer uden dagpengeret

Her siger venstreborgmester Henrik Hvidesten, at det under alle omstændigheder er billigere for kommunen at indlægge de ældre på en akutstue fremfor på sygehuset, som koster 6.000 kroner om dagen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune
Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune

- Den kommunale medfinansiering af sygehusene betyder jo, at vi skal betale for at have de ældre indlagt, og når det er billigere, at de er indlagt på en kommunal akutstue, så er det da helt urimeligt, at de ældre skal betale for mad og rengøring, når kommunen i forvejen sparer penge, siger Henrik Hvidesten til DR Sjælland.

DF: Ældre skal have penge tilbage

Sundhedsordfører Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti siger, at tusindvis af ældre, der har betalt for ophold på en akutstue, skal have penge tilbage:

quote Det skal selvfølgelig være gratis begge steder

Stine Brix (EL), sundhedsordfører

- Det har jeg aftalt med ministeren, at de skal. Vi skal have stoppet den ulovlige praksis, som rigtig mange kommuner har, siger Liselott Blixt til DR Sjælland.

Ved den seneste finanslovsaftale er der dog sat en stopper for egenbetaling på kommunale akutpladser.


Nyhedsoverblik