Kæmpe militærtransport skal over Sjælland

Tusindvis af soldater transporteres gennem blandt andet Danmark på vej til en stor Nato-øvelse i Norge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Danske bilister kan fra torsdag og en uge frem risikere at møde en lang kolonne af især britiske militærkøretøjer i sneglefart på motorvejsnettet fra Jylland til Sjælland.

De henved 500 tunge militærkøretøjer skal fra Tyskland passere gennem Danmark til Sverige for i sidste ende at deltage i en stor Nato-øvelse i Norge.

Transporteres i mindre grupper

Den massive troppetransport gennem Danmark er ifølge chefen for Forsvarets supportafdeling, oberstløjtnant Carsten Michael Freund Møller, den største siden 1990'erne.

- De starter for alvor gennemkørslen i Danmark torsdag og fredag og holder så pause i weekenden, før det går løs igen gennem det meste af næste uge frem mod efterårsferien, siger han.

De store køretøjer, der fragter både soldater og materiel, vil af hensyn til de øvrige trafikanter blive sendt gennem Danmark i "dråber" bestående af syv til ti køretøjer.

Alligevel kan det give udfordringer for trafikafviklingen, fordi kolonnerne forventes at bevæge sig med 60-70 kilometer i timen, fortæller Carsten Michael Freund Møller.

- Det er en stor logistisk operation, men vores fokus har hele tiden været, at det skal genere trafikken så lidt som muligt, siger han.

Kæmpe transportøvelse

Grunden til, at køretøjerne ikke bare sejles til Norge er, at transporten over land er en del af øvelsen.

Ud over de britiske militærkøretøjer på vejnettet vil fem andre Nato-lande desuden sende store mængder militærgrej gennem Danmark i godstog.

De vil i al væsentlighed blive sendt ad det danske jernbanenet i nattetimerne, så de ikke forstyrrer togtrafikken mere end højst nødvendigt.

Øvelse: Forsvar jer mod russisk angreb

Når det militære isenkram når Sverige og kører videre nordpå til Norge skal det indgå i øvelsen Trident Juncture 2018.

Det danske forsvar sender også et øvelsesbidrag på cirka 1000 soldater samt flere helikoptere og to krigsskibe.

Øvelsen finder sted fra 25. oktober til 7. november og vil være spredt ud over det meste af Norge.

Scenariet, der skal øves, er et udefrakommende - formentlig russisk - angreb på et Nato-land, der i givet fald vil udløse alliancens artikel 5, den såkaldte musketered.


Nyhedsoverblik