Kæmpe benzinlæk: Nu forurener benzinen grundvandet

Grundvandet er lokalt blevet forurenet efter et stort benzinlæk nær Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er konstateret grundvandsforurening nær Kalundborg, efter en benzinledning i sidste uge blev revet midt over hos entreprenørvirksomheden NCC.

Det oplyser Dansk Miljørådgivning til TV ØST.

Benzinen er nået grundvandsspejlet, og der er konstateret forurening i en radius af cirka 20-30 meter. 

quote Vi er i gang med at afværge den forurening, som ligger ovenpå grundvandet

Jens Ole Petersen, civilingeniør i miljøteknik og kontorleder Dansk Miljørådgivning

Det var en olieberedskabsledning, som løber fra raffinaderiet i Kalundborg til tankterminalen Hedehusene i København, der onsdag ved et uheld blev gravet over ved Bregninge nær Kalundborg.

Eftersom benzin er lettere end vand, har det lagt sig ovenpå vandet. Derved er benzinen på fagsprog i fri fase.

- Der har været en spildmængde, der er så stor, at det er nået ned til grundvandsspejlet. Det ligger seks meter under terræn, siger Jens Ole Petersen, civilingeniør i miljøteknik og kontorleder i Dansk Miljørådgivning.

Jesper Christensen, Indsatsleder
Læs også
Kæmpe benzinlæk ved Kalundborg: Det stod op som et springvand
Jesper Christensen, Indsatsleder
Læs også
Kæmpe benzinlæk ved Kalundborg: Det stod op som et springvand

- Der er et frit grundvandsspejl. Det vil sige, at grundvandet står højt i grusgraven, at der er et frit grundvandsspejl oppe i grusaflejringerne, som benzinen løber ned til. Det er formentlig sket hurtigt, tilføjer han.

Nu skal der skabes et fuldt overblik  

Det endelige omfang af grundvandsforureningen er endnu ukendt. Derfor vil der i dag blive foretaget en række boringer, for at undersøge hvor stort omfanget af forureningen i grundvandet er.

quote De nærmeste huse ligger inden for 600 meter, og husstande med egen brønd er vi ikke akut bekymrede for

Karsten Brunsgaard Rud, geolog i Team Natur og Miljø i Kalundborg Kommune

- Vi er i gang med at afværge den forurening, som ligger ovenpå grundvandet. Det gør man ved at skille benzinen, som ligger i fri fase over grundvandsspejlet, siger Jens Ole Petersen.  

- Man laver boringer, hvor man pumper og sikrer, at forureningen er under hydraulisk kontrol. Det gør man ved at sætte en pumpe ned i grundvandet, som sørger for, at forureningen løber ned mod pumpen. Det arbejdes der på i øjeblikket, siger Jens Ole Petersen.

Nærliggende brønde vil ikke blive berørt 

Hos NCC, som gravede ledningen over, afventer man også svar på, hvad de endelige undersøgelser viser. 

- At forureningen er nået ned til grundvandet, er vi selvfølgelig kede af. Vi er ved at foretage en intern udredning, og her skal vi se på, om der skal nye procudurer til for at endnu et tilfælde, siger Trine Leth, kommunikationschef i NCC Group. 

Det er indtil videre kun området inde på NCCs grund, hvor man ser akut på situationen. Som husejer med egen brønd i nærområdet, skal man ikke være bekymret for benzinlækket. Det bekræfter Kalundborg Kommune overfor TV ØST.

- De nærmeste huse ligger inden for 600 meter, og husstande med egen brønd er vi ikke akut bekymrede for. Området er nemlig velbeskyttet af et lerdæklag, siger Karsten Brunsgaard Rud, geolog i Team Natur og Miljø i Kalundborg Kommune. 

Gense indslaget: En benzinledning nær Kalundborg blev onsdag gravet midt over af en gummiged. Benzinen stod op som et springvand.
Artiklen er opdateret
Der er tilføjet en udtalelse fra NCC.

 


Nyhedsoverblik