Juraprofessor overrasket over detalje i blotterdom: Dømmer på ordlyd i facebook-opslag

Rikke Andersen har fået stadfæstet sin dom for at dele et overvågningsfoto på Facebook. Ifølge juraprofessor har landsretten vurderet, det ikke var nødvendigt at dele billedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har været frem og tilbage for Rikke Louise Andersen, moren fra Nyråd, der har delt et overvågningsfoto af en blotter på Facebook.

Først blev hun idømt en bøde på 5.000 kroner, så blev hun frifundet, fordi hun var tiltalt efter en forkert paragraf. I sommer blev hun så dømt efter den rette paragraf og nu er den dom blevet stadfæstet ved Østre Landsret.

Hun er dømt for videregivelse af personfølsomme oplysninger uden udtrykkeligt samtykke.

Sten Schaumburg-Müller, der er højesteretsadvokat og professor fra det juridiske institut på Syddansk Universitet, fortæller, at retten har vurderet på ordlyden af det opslag, som fulgte det ulovligt billede på Facebook.

- Jeg tror det er første gang, jeg har set det her fra landsretten, siger Sten Schaumburg-Müller til TV ØST.

Det var ikke nødvendigt at dele billedet

Sten Schaumburg-Müller fortæller, at Østre Landsret har lagt vægt på, at krænkelsen var politianmeldt, og at der var en videoovervågning.

Landsretten har endvidere tillagt det betydning, at tiltalte i sit første opslag på Facebook gav udtryk for, at hun ”vil skide højt og flot på hans [gerningsmandens] følelser”, og at hun ventede to timer med at offentliggøre billeder af gerningsmanden fra overvågningsvideoen.

- Hun vil skide højt og flot på at gerningsmanden føler sig krænket. Det må hun ikke efter loven – der skal hun overveje om hendes interesse klart overvejer hans. De lægger også vægt på, at hun måske ikke har foretaget sig de her overvejelser, siger juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.

Rikke Louise Andersen er dømt efter Persondatalovens paragraf 8, hvor man skal vurdere, om det var nødvendigt at offentliggøre billedet på Facebook, og om hendes interesse klart overskrider gerningsmandens.


Nyhedsoverblik