Jura-ekspert: Det er mest noget, man ser i amerikanske film

Det er usædvanligt, at der kommer nye beviser så sent i en sag, siger en lektor i jura om den nye udvikling i Kundby-sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke hver dag, en dom bliver udskudt, fordi der i sidste øjeblik dukker nye beviser op, som det er sket i Kundby-sagen i dag.

Anklager Kristian Kirk kræver nemlig, at han får lov til at fremlægge nye beviser i sagen. Beviser som ifølge anklageren er dukket op på anklagemyndighedens bord i går.

quote Det er bestemt ikke normal praksis. Som regel har anklagemyndigheden færdigefterforsket sin sag, inden retssagen begynder

Trine Baumbach, lektor i jura ved Københavns Universitet 

- Det er bestemt ikke normal praksis. Som regel har anklagemyndigheden færdigefterforsket sin sag, inden retssagen begynder, siger Trine Baumbach, der er lektor i jura ved Københavns Universitet, til TV ØST.

Trine Baumbach har ikke eksempler på lignende sager, hvor det samme er sket.

- Det er mest noget, man ser i amerikanske film, hvor anklageren eller forsvareren kommer løbende ind i retssalen i sidste øjeblik og vender op og ned på sagens udfald, siger hun.

Må ikke forhindre sandheden

I morgen, hvor der oprindeligt skulle falde dom i sagen, skal anklager Kristian Kirk overbevise Retten i Holbæk om, at hans nye beviser skal indgå i sagen.

- Anklageren skal fortælle retten, hvilke beviser der er tale om, hvorfor de er vigtige og hvilken karakter de spiller i sagen. Desuden skal han også argumentere for, hvorfor beviserne ikke er blevet fremlagt før, siger Trine Baumbach.

quote De danske domstole er meget pragmatiske i forhold til nye beviser. I straffesager, som er statens ansvar, er det altid vigtigt at nå frem til sandheden

Trine Baumbach, lektor i jura ved Københavns Universitet 

Ifølge lektoren i jura er der stor sandsynlighed for, at retten vil lytte til anklagerens anmodning.

- De danske domstole er meget pragmatiske i forhold til nye beviser. I straffesager, som er statens ansvar, er det altid vigtigt at nå frem til sandheden. Man må ikke forhindre, at man kan nå frem til sandheden i det omfang, det er muligt, siger hun.

Forsvareren er ikke skakmat

Får anklagemyndigheden lov til at fremlægge sine beviser, genoptages bevisførelsen. Det betyder, at samtlige nævninge skal indkaldes igen.

Læs også
Forsvarer: Jeg har aldrig hørt noget lignende
Læs også
Forsvarer: Jeg har aldrig hørt noget lignende

- Hovedforhandlingerne, som vi kalder det, bliver simpelthen genoptaget, siger Trine Baumbach.

Der kan dog gå lang tid, før det sker.

- Får anklageren medhold i sin anmodning, vil forsvareren formentlig kræve sagen udsat, så hun kan sætte sig ind i tingene. Så det er ikke fordi, forsvareren pludselig er skakmat, når de nye oplysninger kommer frem, siger Trine Baumbach.

Retssagen begynder klokken 9:30 i Retten i Holbæk fredag.

Læs også
Anklager: Jeg fik nye oplysninger fra politiet i går
Læs også
Anklager: Jeg fik nye oplysninger fra politiet i går

Nyhedsoverblik