Jazzlegenden Horace Parlan er død

Som pianist hørte Horace Parlan til i jazzens absolutte elite i både Danmark og udlandet. Han blev 86 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jazzpianisten Horace Parlan er død, skriver Sjællandske. Han blev 86 år.

Som udøvende musiker hørte Horace Parlan til i jazzens absolutte elite. Han spillede med en perlerække af giganter som blandt andre Charles Mingus, Coleman Hawkins, Stan Getz, Benny Carter og Red Holloway.

Horace Lumont Parlan blev født i Pittsburgh, Pennsylvania, USA. Her spillede han med lokale grupper, indtil han i slutningen af 1950'erne i New York indtrådte i bassisten Charles Mingus' orkester.

Dansk statsborger i 1995

Under en turné i Skandinavien med den sydafrikanske sangerinde Miriam Makeba faldt Horace Parlan for atmosfæren i København, og i 1972 flyttede han dertil.

Han blev dansk statsborger i 1995.

København - og senere bondehuset i Rude ved Skelskør - blev base for Parlans aktiviteter ikke blot i Skandinavien, men hele Europa.

Årene i Danmark har ført til mange pladeindspilninger - især for pladeselskabet SteepleChase.

Hans samarbejde med tenorsaxofonisten Archie Shepp på lp'en "Goin' Home" og hans soloplade fra 1999 "Voyage of Rediscovery" er blandt indspilninger, der fremhæves.

Året efter modtog han Ben Webster Prisen.

Boede på plejehjem i Korsør

I de seneste år var han blind og delvist lammet og boede på plejehjemmet på Lützensvej i Korsør, hvor han døde natten til fredag.

Det særlige ved Parlans pianospil var en karakteristisk brug af akkorder i venstre hånd.

Denne personlige stil udviklede han som en slags kompensation for, at hans højre hånd er delvis lammet som følge af polio i drengeårene.


Nyhedsoverblik