Iskoldt påskevejr rammer lokale virksomheder

Hos Vordingborg Planteskole kan ejeren Lene Gammelfjord godt mærke på salget, at foråret lader vente på sig. Foto: Line Strand

Selvom kalenderen viser forår, så kan landbrug og planteskoler ikke mærke varmen. Salget af planter styrtdykker og landmanden må holde sig indendøre.

Selvom påsken falder tidligt i år, er marts måned hele 4,7 grader koldere i forhold til samme tidspunkt sidste år. Det kolde og våde vejr rammer både landmænd og planteskoler.

Det iskolde forår gør det svært for landmændene at komme ud på marken:

- Problemet er, at der har stået meget vand på marken, og der er fugtighed i jorden. Det skal væk først, fordi hvis vi kører ud på markerne nu, så får vi en dårlig afgrøde, siger landmand Peter Krøjer Hansen til TV ØST.

Han står og tripper, mens han spejder udover sine 150 hektar jord, som blot venter på at blive tør. Tiden er ved at rinde ud, for han skulle allerede være i gang med at så byg.

Der skal komme noget sol, det er alfa omega. De dage, solen har skinnet, er folk også kommet

Lene Gammeljord, ejer af Vordingborg Planteskole

- De lover frostvejr om en lille uges tid, så går der i hvert fald 14 dage, før vi kommer ud, siger landmanden.

Det sene tidspunkt kan komme til at få økonomiske konsekvenser for Peter Krøjer.

- Vores vækstsæson bliver kortere, når vi kommer for sent i gang. Så får vi ikke et højt udbytte af vores afgrøder.

Planteskolen kan mærke på salget, at jorden er frosen

Hos Vordingborg Plantehandel er påsken dén sæson, der sparker salget af haveplanter i gang. Her har kulden forhindret ejer Lene Gammeljord i at stille planterne udenfor. Hun mener, at den kolde marts har været en væsentlig faktor for omsætningen:

- På nuværende tidspunkt, har vi omsat for 25 procent af, hvad vi havde i marts sidste år. Så der kan det jo mærkes, siger hun til TV ØST.

De få stauder, der er bestilt hjem, venter endnu på at komme ud i gården. Resten af haveplanterne er dækket til med gran for at beskytte mod kulden. Lene Gammeljord tror dog på, at salget stiger, så snart foråret kommer, og folk er klar til at komme udenfor i haven.

- Der skal komme noget sol, det er alfa omega. De dage, solen har skinnet, er folk også kommet, siger hun.

I morgen melder DMI om endnu mere sne i den sydlige del af regionen. Det forventes at saltspredere og sneplove kommer til at køre på fuldt tryk alle helligdagene.

Læs også Nyt snevejr og snefygning på vej – rammer i aften og i nat

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App