Inklusionen halter: Klagerne hagler ned over Vordingborg Kommune

Vordingborg Kommune er den kommune i landet, der modtager næstflest klager på inklusionsområdet. Vi retter op nu, lyder det fra borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Anna Adsetts Edberg Hansens 9-årige datter Linnea er diagnosticeret med infantil autisme og mental retardering. Alligevel besluttede Vordingborg Kommune, at datteren skulle gå i en almindelig folkeskoleklasse.

- Jeg tænkte, at det skal hun ikke. Det var vores første reaktion, siger Anna Adsetts Edberg Hansen fra Præstø til TV ØST.

Trods protesterne blev det, som kommunen ville. Det var en beslutning, som ifølge moren fik fatale konsekvenser for datteren.

quote Linnea har fået det værre. Udover hendes mentale handicap, så begyndte hun at udvikle psykosomatiske symptomer

Anna Adsetts Edberg Hansen, Præstø

- Linnea har fået det værre. Udover hendes mentale handicap, så begyndte hun at udvikle psykosomatiske symptomer såsom at tisse i bukserne, græde uhæmmet, spisevægring, opkast og forskellige andre symptomer, som i sidste ende skader hendes helbred, siger moren.

200 andre inklusionsbørn

Anna Adsetts Edberg Hansen er langt fra den eneste, som er utilfreds med Vordingborg Kommunes håndtering af inklusionsbørn.

Det gik også udover Lone Karrebæks søn, inklusionen blev gennemført i Vordingborg Kommune for fem år siden. Ligesom 200 andre inklusionsbørn skulle han fungere i en almindelig klasse.

- Han gik fra at være specialklasseelev til at blive vurderet til at skulle inkluderes i en klasse med 27 elever. Det var ikke rimeligt, siger hun i dag til TV ØST. 

Skole
Læs også
Lærere i nødråb: Vi bakser med inklusion på egen hånd
Skole
Læs også
Lærere i nødråb: Vi bakser med inklusion på egen hånd

Det fik hende i forbindelse med kommunalvalget for fire år siden til at deltage i et debatprogram på TV ØST. Dengang lød det sådan her fra Lone Karrebæk Askøe:

- Jeg oplevede, at de lærere, der skulle modtage ham, ikke var klædt på til opgaven. Deres kurser kom først efter, at min søn var startet op i skole. Det undrer mig jeg rigtig meget over. Hvordan kan I forsvare at starte en inklusion op, inden I har klædt jeres medarbejdere på til det? spurgte hun politikerne.

Næstflest klager på inklusionsområdet

I debatten lovede den daværende borgmester, Knud Larsen (V), at problemerne skulle håndteres.

En rapport fra Undervisningsministeriet viste, at der var alvorlige problemer med inklusionen i folkeskolen i Vordingborg Kommune.

Michael Seiding Larsen (V), borgmester i Vordingborg Kommune,erkender  at der har været problemer på området.
Michael Seiding Larsen (V), borgmester i Vordingborg Kommune,erkender  at der har været problemer på området. Foto: TV2 ØST

Kun fire procent af lærerne mente, at inklusionen var vellykket. Resultatet blev af eksperter kaldt bekymrende.

En rundspørge lavet af TV ØST til samtlige folkeskoleledere i Vordingborg Kommune viser, at inklusionen med tiden er blevet bedre. Men tal fra Ankestyrelsen viser, at Vordingborg Kommune er den kommune, der får næstflest klager på inklusionsområdet. Kommunen bliver faktisk kun overgået af Københavns Kommune.

Mor: Et helvede for hele familien

Den nuværende borgmester Michael Seiding Larsen (V) erkender overfor TV ØST, at der har været problemer.

Derfor har et enigt byråd afsat 20 millioner kroner ekstra til skoleområdet over de næste fire år, oplyser Michael Seiding Larsen.

quote Hvis man ikke har tillid til det tilbud, som kommunen kommer med, så er man i sin gode ret til at klage

Michael Seiding Larsen (V), borgmester i Vordingborg Kommune

- De her penge skal blandt andet gå til inklusion og små klasser. Det er ikke rart at blive klaget over. Det er vi ret bevidste om, siger Michael Seiding Larsen til TV ØST.

- Men jeg vil også sige, tilføjer borgmesteren, at de tilbud, som vi giver børnene, det beror på en faglig vurdering, og hvis man ikke har tillid til det tilbud, som kommunen kommer med, så er man i sin gode ret til at klage.

Anna Adsetts Edberg Hansen valgte at anke sagen om hendes datter til Ankestyrelsen og fik medhold. Selvom datteren nu er kommet i en specialskole, er Anna Adsetts Edberg Hansen langt fra tilfreds med Vordingborg Kommune.

- Det har været et helvede for hele familien. Også for de to andre børn, vi har. Jeg synes simpelthen ikke, at det er rimeligt, at familien skal igennem sådan et forløb, siger hun. 


Nyhedsoverblik