Indsamlede blade og grene: Nu skal forskere analysere elevers arbejde

Forskere har stor gavn af skoleelevers indsamling i Masseeksperimentet - og eleverne har gavn af læringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forskerne har stor glæde af Masseeksperimentet, som torsdag løb af stablen i naturen - og i fysiklokaler rundt om på skolerne. 

5.500 sjællandske børn og unge var først ude i naturen for at samle materiale ind, og bagefter behandlede de det i laboratorier, før det skal bruges til forskning i vores tarmflora. 

Mælkesyrebakterier analyseres.
Mælkesyrebakterier analyseres. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Lene Christensen, er projektleder i Astra - det nationale center for læring i natur, teknik og sundhed, som sammen med Novozymes og Industriens Fond står bag Masseeksperimentet 2018. Hun forklarer, hvorfor det netop er mælkesyrebakterier, der er interessante i år.

- Det er, fordi at årets masseeksperiment, simpelthen handler om de gode bakteirer. Det er fortællingen om, at langt de fleste bakterier faktisk ikke er spor farlige, men at de er sunde, og de er gode for os, og de er faktisk livsnødvendige for os. Det, vi kalder vores mikrobiom, skal holdes ved lige, for at vi kan trives og være sunde.

35.000 børn deltager i det her. Hvorfor er det nødvendigt med så mange børn?

- Det er det, for at der kan indsamles materiale nok til forskerne. Det er det, der er kvaliteten i det her masseeksperiment, det er alt det materiale. Men når det så samtidig er 35.000 børn, så er det, fordi vi rigtig gerne vil inspirere til god og inspirerende naturfagsundervisning ude på skolerne. Så der gør vi alt for at gøre det relevant for lærerne, så de har lyst til at være med og lyst til at lade sig inspirere af denne her form for undervisning ude på skolerne.

Lene Christensen
Lene Christensen Foto: TV2 ØST

Hvad kan forskerne få ud af det her?

- Vi har lavet Masseeksperimentet i ti år, og rigtig mange år har eleverne skaffet så meget materiale, så forskerne har kunnet udnytte det i alle mulige retninger. Vi har for eksempel lavet et stort projekt omkring indeklima, hvor de stadig bruger resultaterne fra dengang. Så det det handler om, det er mængden af data, som de her elever kan indsamle på ganske kort tid.

- Det ville forskerne overhovedet ikke kunne gøre selv. De ville ikke kunne sende laboranter ud på den måde, så det er det, vi regner med, at forskerne i første omgang får ud af det. Og så i år specifikt, handler det om at kunne kortlægge, hvordan det ser ud med bakterier i Danmark, og finder de måske nogle nye, interessante arter? Det er vi ret sikre på bliver fundet, fordi der er så få bakterier, som vi kender til i dag.

Masseeksperimentet 2018
Læs også
Skoleelever i kamp for videnskaben: Gik på jagt efter ukendte bakterier
Masseeksperimentet 2018
Læs også
Skoleelever i kamp for videnskaben: Gik på jagt efter ukendte bakterier

Nyhedsoverblik