Landsby indfører egen valuta - og sætter ungerne i arbejde

Børn, der besøger Andelslandsbyen Nyvang i efterårsferien, kan tjene penge. Oplevelsescentret har nemlig indført sin egen "Nyvangsøre" valuta.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

"Man skal yde for at nyde", - sagde man i gamle dage, og det princip er her i efterårsferien genindført i Andelslandsbyen Nyvang.

Her kan børn hjælpe til med at fodre dyr og gøre rent, og på den måde skabe sig en formue i "Nyvangsører". 

Ikke falskmøntere

Danmarks Nationalbank behøver ikke at føle sig trådt over tæerne. "Pengespillet" er harmløs leg med papirpenge, men så længe man er i landsbyen kan den lokale valuta bruges som betalingsmiddel i forskellige boder.

Legen går ud på, at de besøgende ved at hjælpe til i landsbyen, kan supplere den lille sum "Nyvangsøre" de får sammen med indgangsbilletten, ved at hjælpe Nyvangs ansatte med småopgaver. 

På Husmandsstedet skal der vaskes viskestykker, -på gammeldags, og hakkes roer til køerne. Husmand Klaus Agerskov er udklædt i tøj der signalerer "gammel bondemand" og mens børnene tager sig af det praktiske, fortæller han historier fra "gamle dage" hvor børn skulle arbejde: 

- Jeg havde dårlig tid at gøre noget for jeg var ude at tjene penge til husstanden så vi havde råd til lidt tøj og andet. Meget af det daglige, pasning af dyrene for eksempel, det var børn der stod for det. 

Præstens forklaring

Der er mange "ledige jobs" rundt om i landsbyen, blandt andet i stedets lille kirke hvor Nyvangs direktør Keld Grinder-Hansen, iklædt sort præstekjole og pibekrave, giver denne forklaring på efterårets store satsning:

- Vi lægger vægt på at gøre historien levende, den skal ikke kun være noget man hører om, og ved at gæsterne deltager aktivt kan de bedre bedre fornemme hvordan det må have været i gamle dage.

Sidste chance

I denne omgang er fredag sidste dag, hvis man vil afprøve "Pengespillet".

 


Nyhedsoverblik