Indbrudsboom i Stevns: - Tyve brød ind i både min butik og mit hjem 

Antallet af indbrud på Stevns er eksploderet. Jeanette Lagoni havde indbrud i både sin butik og i sit hjem - og er utilfreds med politiets indsats.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jeanette Lagoni, der bor på Stevns, har haft indbrud i sin tøjbutik på Stevns i oktober og i sit hus i december sidste år.

quote Jeg tænker, det er for nemt at lave et indbrud. Jeg synes, det er lidt tamt

Jeanette Lagoni, butiksejer 

Og hun er langt fra den eneste. Antallet af anmeldelser om indbrud i Stevns Kommune er steget med hele 80 procent fra 2017 til 2018. Faktisk er det den kommune i landet, hvor antallet af anmeldelser om indbrud er steget allermest. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik.      

Bragede direkte ind i butiksfacaden

Jeanette Lagoni ejer modebutikken ByLagoni, der ligger på Hovedgaden i Hårlev. En oktober nat bakkede gerningsmændene ind i butikkens facade og smadrede indgangsdøre og facadevinduer.

indbrud
Læs også
Politiet opretter særlig gruppe til at jagte indbrudstyve
indbrud
Læs også
Politiet opretter særlig gruppe til at jagte indbrudstyve

- Alarmen gik lidt over fire om morgenen, og så ringede Vagtcentralen og sagde, at der var indbrud i butikken. Der var så to mennesker inde i min butik i gang med at tømme den. Inden vi nåede derop, stod der 20 mennesker ude foran, som var naboer og beboere fra området. De råbte ad tyvene, men de var ligeglade, de fortsatte bare med at stjæle det, de ville have. Gerningsmændene var ovre alle bjerge, inden vi nåede frem, siger Jeanette Lagoni.

Artiklen fortsætter under videoen. 

 

Indbrudstyvene viste tilsyneladende præcist, hvad de gik efter. De havde nemlig stjålet jakker af mærket Rockandblue for mange tusinde kroner.

quote 14 dage efter fik jeg en mail om, at min sag var afblæst, og at de ikke mente, de kunne gøre mere for os

Jeanette Lagoni, butiksejer 

- Det er en meget populær damejakke, som vi har haft solgt et par år heroppe. Men dem har vi nu ikke længere. Vi er stoppet helt med at forhandle de jakker. Det tog jeg et valg om lige med det samme. Jeg turde ikke tage chancen igen. De kommer jo bare, hvis man fylder op igen, siger Jeanette Lagoni.

Sådan så butikken ud, efter at indbrudstyve havde kørt ind i butiksfacaden.
Sådan så butikken ud, efter at indbrudstyve havde kørt ind i butiksfacaden. Foto: Privatfoto

14 dage senere blev sagen henlagt

Det undrer butiksejeren, at politiet ikke har gjort mere for at finde frem til gerningsmændene og generelt sætte en stopper for de indbrudstyve, der hærger i området.

- Politiet kom herud 20-30 min efter, at indbruddet var sket. De tog ikke fingeraftryk eller noget som helst, men var kun interesserede i overvågningsbillederne. Jeg har intet set til dem siden. 14 dage efter fik jeg en mail om, at min sag var henlagt, og at de ikke mente, de kunne gøre mere for os.

- Jeg tænker, at det er for nemt at lave et indbrud. Jeg synes, det er lidt tamt, siger Jeanette Lagoni.

Men spørger man politiet, er sagen ikke nødvendigvis helt afsluttet endnu.

quote Når en sag bliver henlagt og efterforskningen indstillet, er det ikke ensbetydende med, at sagen er lagt på hylden for evigt

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder fra Midt- og Vestsjællands Politi

- Det kan godt virke som en hurtig afslutning på en alvorlig sag, hvor der er stjålet for mange tusinde kroner. Men når en sag bliver henlagt og efterforskningen indstillet, er det ikke ensbetydende med, at sagen er lagt på hylden for evigt. Får politiet nye oplysninger, det kan være tekniske oplysninger eller vidner, der kommer med nye oplysninger, så bliver efterforskningen genoptaget. Og så er det, vi skal være bedre til at fortælle den forurettede, at nu har vi genoptaget din sag og arbejder videre med den, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Han oplyser iøvrigt, at stigningen i indbrud skete i en kortere periode i slutningen af 2018, og at mængden af indbrud i 2019 er faldet til det ”normale niveau” igen. Fra den 1. januar til den 26. marts 2019 er antallet på niveau med 2017.

Indbrud i hjemmet kort efter

Der skulle ikke gå lang tid, før Jeanette Lagoni igen fik ubudne gæster. Denne gang var det i hendes private hjem. 

- Første søndag i advent i julen, var jeg på arbejde i butikken, og da jeg kom hjem, var mit hus tømt. Jeg kom hjem, og det var voldsomt koldt og så havde jeg to hunde, der gøede helt vildt. Så vidste jeg jo godt, at der var noget galt, siger Jeanette Lagoni.

- Jeg havde det så dårligt. Jeg havde kun været væk i tre timer. Mit hjem er jo min base. Det er der, jeg ikke behøver at være på, og det er der, jeg kan trække mig. Jeg havde lige købt et nyt hus, som jeg rigtig skulle nyde.

quote Jeg har været tæt på at sælge mit eget hus, fordi jeg føler mig krænket i mit eget hjem

Jeanette Lagoni, butiksejer 

Efter indbruddet har Jeanette Lagoni haft svært ved at føle sig tryg og være alene hjemme i sit eget hus.

- Jeg sov der ikke, før der var blevet sat alarm og overvågning op overalt. Det vil ikke være et sted, hvor jeg er tryg som før. Jeg har været tæt på at sælge mit eget hus, fordi jeg føler mig krænket i mit eget hjem. 

Politiet har oplysninger om nummerplade 

Da Jeanette Lagoni havde haft indbrud i sit private hjem, lagde hun et opslag om det ud på Facebook og en halv time senere, var der en nabo, der skrev, at hun havde gerningsmændenes nummerplade. 

- Så politiet har fået nummerpladen og har oplyst, at nummerpladen ikke er stjålet. De burde vide, hvem det er, der har begået indbrud. Men ingen er blevet anholdt, efter hvad jeg ved, siger Jeanette Lagoni.

- Man skal selv følge op på, om der er noget nyt. Forsikringen har hele tiden været min kilde til at høre noget nyt fra politiet. Jeg synes ikke, der er blevet gjort særlig meget. Det gør mig vred, at man bare kan lave et indbrud, og at de så kan køre videre og lave et nyt indbrud et andet sted, uden at der er nogen, der stopper dem, siger Jeanette Lagoni.

quote Politiet tager indbrud alvorligt. Det er vores hensigt at komme ud til de forurettede borgere så hurtigt som muligt

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi

Det kan man ifølge politiet heller ikke. I det konkrete tilfælde er politiet stadig i gang med at efterforske sagen, også selvom det endnu ikke har ført til noget konkret. Det har de bare ikke fortalt til Jeanette Lagoni.

- Det hele bunder i manglende kommunikation mellem politiet og den forurettede. I den konkrete sag har vi modtaget nogle meget konkrete oplysninger om en mistænkt, og de oplysninger efterforsker vi faktisk stadig i. Den information har vi bare ikke givet til den forurettede, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Politi: Vi kommer ud til alle indbrud i hjemmet 

Ifølge politiet har de altid en klar strategi og et mål om at komme ud til hver enkelt borger, som har oplevet at have indbrud i sit hjem.

- Politiets mål og strategi er, at vi kommer ud til samtlige indbrud i privat beboelse. Dels for at søge efter tekniske spor, men også for at genoprette trygheden ovenpå den her oplevelse, siger Martin Bjerregaard.

indbrud
Læs også
Antallet af indbrud på Stevns er eksploderet – politiet har ingen forklaring
indbrud
Læs også
Antallet af indbrud på Stevns er eksploderet – politiet har ingen forklaring

Kan du forstå, at borgeren i dette tilfælde har en opfattelse af, at indbrud ikke er noget, I tager alvorligt?

- Politiet tager indbrud alvorligt. Det er vores hensigt at komme ud til de forurettede borgere så hurtigt som muligt. Hvis vi ikke kommer samme dag, som indbruddet er anmeldt til politiet, så laver vi ofte en aftale med borgeren om, hvornår vi kommer og laver vores undersøgelse. Det kan godt være, at vi i et enkelt tilfælde har glemt at lave en aftale, siger Martin Bjerregaard.

Borgeren her har ikke haft en oplevelse af, at der er blevet gjort noget ved de indbrud, der er blevet begået i hendes hjem og i hendes butik. Kan du forstå, at hun er frustreret?

- Når politiet ikke fortæller forurettede borgere, hvad vi bruger nogle meget konkrete oplysninger om en mistænkt til, så ja, så kan jeg godt forstå, at en borger føler sig frustreret over, at politiet ikke gør noget. For hvor skulle borgeren vide fra, hvad politiet rent faktisk gør, hvis man ikke får den information? Så det skal jeg selvfølgelig beklage, siger Martin Bjerregaard til TV Øst. 


Nyhedsoverblik