Indberetninger om radikale asylansøgere: IS er ægte muslimer

På asylcentre i Rødby og Nykøbing Sjælland har der det seneste år været to indberetninger om radikaliseringer blandt beboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I TV fyldte billederne fra terrorangrebet i Belgien i marts det meste af nyhedsfladen. Billeder af sårede mennesker blandede sig med billeder af sørgende, der ikke kunne forstå, hvad der netop var hændt dem.

Det var billeder, der røg verden rundt, og på asylcentret på Havneskolen i Rødby fulgte beboerne også med. Flere tændte stearinlys og lave belgiske flag for at vise deres sorg og sympati.

Men det faldt ikke i god jord hos en af beboerne. Han truede angiveligt nogle af de andre beboere på livet og skulle have sagt, at man ikke måtte tale dårligt om Islamisk Stat, fordi ”de er de ægte muslimer”.

Alt dette fremgår af en indberetning til Udlændingestyrelsen har modtaget fra personalet på asylcentret 30. marts. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

I alt har Udlændingestyrelsen fået 50 indberetninger, hvor personalet på landets asylcentre er bekymret for, at en beboer er radikaliseret. To af indberetningerne ligger i vores område – på Havneskolen i Rødby og på Center Anneberg i Nykøbing Sjælland.

quote Da nyhederne viser billeder fra Orlando, udtaler en af beboerne højlydt, at Allah er stor

Indberetning til Udlændingestyrelsen fra Center Anneberg

Reagerede på skyderi i Orlando

Center Anneberg i Nykøbing Sjælland er et opholdscenter for børn og unge under 18 år. Her oplevede en medarbejder 12. juni, at en beboer også reagerede på en anderledes måde på billederne af terrorangrebet mod et diskotek for homoseksuelle i Orlando i Florida, USA.

Medarbejderen sad og så fodbold med en gruppe beboere, og i en pause mellem to kampe bliver der sendt en ekstra nyhedsudsendelse med fokus på angrebet i USA.

- Der er fodbold i fjernsynet, men mellem kampene vises nyhederne, grundet sitationen i Florida. Da nyhederne viser billeder fra Orlando, udtaler en af beboerne højlydt, at Allah er stor, står der i indberetningen.

Videre står der, at de andre beboere reagerede ved at fortælle ham, at hans udtalelse var ”haram” (arabisk, betyder ’forbudt’, red.) og tyssede på ham.

PET er i tæt dialog med asylcentrene

Når asylcentrene har en konkret mistanke om radikalisering, sender de deres indberetninger til Udlændingestyrelsen og det lokale politi. Politiet vurderer så, om indberetningen skal videre til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

TV 2 har spurgt PET, hvor mange af de 50 indberetninger, de har vurderet er alvorlige. Det vil de dog ikke oplyse, men skriver i en mail til TV  2:

- Generelt kan vi oplyse, at PET indgår i en tæt dialog med asylsagsoperatørerne og medvirker herved til at styrke samarbejdet mellem myndighederne. PET kan ikke dog ikke udtale sig om den konkrete viderebehandling af indberetningerne af operative og sikkerhedsmæssige hensyn.

Sådan her ser indberetningen fra Center Anneberg i Nykøbing Sjælland ud.
Sådan her ser indberetningen fra Center Anneberg i Nykøbing Sjælland ud. Foto: Aktindsigt fra TV 2

 


Nyhedsoverblik