Ikonisk maleri fra landsbyen Ring pryder ny bog

Landsbyen Ring på Sydsjælland gør ikke meget væsen af sig, men i byen er der skabt et ikonisk maleri, som der nu er skrevet en bog om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 1884 blev et ikonisk billede malet i den lille landsby Ring på Sydsjælland. Det forestiller en banevogter, der har lukket ledet bag sig og kigger ud mod horisonten, hvor et damptog kommer buldrende imod ham. 

Maleriet er specielt, fordi det var det første L.A. Ring, der er barnefødt i landsbyen, malede uden for sit atelier. Og fordi det er det første danske maleri, hvor et tog indgår.

Netop toget var symbol på udvikling og fremskridt, men på billedet her bliver banevogteren fanget i krydsfeltet mellem fortiden bag ledet, bondesafundet, og fremtiden foran ham, toget. 

quote Nu står han som medlem af det moderen samfund og venter på toget, der kommer buldrende, men han kommer ikke med, toget kører jo forbi

Dorte Fogh, billedkunstlektor

- Banevogteren har lukket ledet bag sig og vendt ryggen til den verden, der oprindeligt var hans, landbosamfundet. Nu står han som medlem af det moderen samfund og venter på toget, der kommer buldrende, men han kommer ikke med, toget kører jo forbi, forklarer billedkunstlektor, Dorte Fogh.

Solgt for 200 kroner: Hænger nu på Nationalmuseet i Stockholm

Og lektor emeritus i industrihistorie fra Aarhus Universitet, Henry Nielsen, supplerer:

- L.A. Ring var jo fascineret af det moderne, men kunne også godt se at noget gik tabt ved det moderne. Det der gik tabt, var landsbyfællesskabet, og det kommer så godt til udtryk i det her billede.

De to synes, det kommer så godt til udtryk, at de nu har skrevet en hel bog, hvor de optrevler maleriets usædvanlige historie og afsøger jernbanens kulturhistriske betydning.

I sin tid blev maleriet solgt for 200 kroner på en auktion. I dag er det nærmest uvurderligt og hænger på Nationalmuseet i Stockholm.


Nyhedsoverblik