Slagelse lander bred budgetaftale: - I stedet for at skyde på hinanden, hjælper vi hinanden

Slagelse Kommune har indgået en bred budgetaftale med alle partier, undtagen Enhedslisten. Det er en ny måde at samarbejde på, mener borgmesteren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

30 ud af 31 byrådsmedlemmer står bag den brede budgetaftale, der er indgået i Slagelse. Alle partier er med i aftalen, undtagen Enhedslisten.

Ifølge borgmester John Dyrby Paulsen har det været en langvarig proces med forhandlinger af flere omgange.

- Det har så ført til, at vi nu har en bred aftale, som faktisk er ganske omfattende med 60 punkter i alt, der selvfølgelig dækker 2019 men også rækker længere frem, siger borgmester John Dyrby Paulsen (S) til TV ØST.

quote I stedet for at skyde hinandens idéer ned, så hjælper vi hinanden med at realisere dem

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

Skyder ikke hinandens idéer ned

Budgetaftalen går fra 2019 til 2022, og det er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Liberal Alliance der er med i forliget.

Enhedslisten har oplyst, at de ikke stemmer imod aftalen, men at de undlader at stemme ved 1. behandlingen.

- Indgangsvinklen har været at i stedet for at finde laveste fællesnævner, så hjælper vi hinanden. Hvis en gruppe har et ønske, så i stedet for at skyde det ned, kan vi jo hjælpe med at gennemføre det ønske mod at få hjælp til at gennemføre nogle andre ønsker. I stedet for at skyde hinandens idéer ned, så hjælper vi hinanden med at realisere dem, siger John Dyrby Paulsen.

DET SÆTTER BUDGET 2019 FOKUS PÅ

- Etablering af nye boliger i Slagelse Kommune - blandt andet i Slagelse Bymidte.
- Fokus på etablering af grønne arealer, flere vandrestier og flere sammenhængende cykelstier.
- Øget fokus på forskønnelse af byer og landsbyer.
​- Etablering af nye afslastnings- og rehabiliteringsboliger.
- Iværksættelse af en særlig indsats mht. erhvervsuddanelser og flere elever til "praktiske uddannelser".​​​​​

Alle partier har fået en del af deres mærkesag med, hvilket har ført til, at der nu er indgået en bred aftale. Det sker dog ikke på bekostning af kvaliteten, forsikrer borgmesteren.

- Aftalen er bred, fordi den har 30 ud af byrådets 31 medlemmer. Den er ikke bred på den måde, at vi nu har udvandet hvilket som helst tiltag til at gøre noget konkret. Indgangsvinklen til aftalen er, at tingene skal være meget konkrete og noget, vi kan gå i gang med allerede dagen efter, siger John Dyrby Paulsen.

Fra mudderkast til ny samarbejdsmetode

Det politiske samarbejde i Slagelse var i foråret ramt af en række konflikter.

Her blev den samarbejdsaftale, som var indgået efter kommunalvalget om en delt borgmesterpost, ophævet. Slagelse Kommune besluttede også at nedlægge to udvalg, så der var syv udvalg i stedet for ni, hvilket af oppositionen blev kaldt ”politisk udrensning”.

DYK NED I BUDGETTET

Her finder du selve budgetaftalen og budgettet i tal.

Budgetaftale 2019-2022.
Tal - baggrund budget 2019 – 2022.

Spørgsmålet er, om dette brede budgetforlig nu er udtryk for, at der er faldet ro over det politiske landskab i Slagelse?

- Jeg håber, det er udtryk for en ny form for samarbejde og en ny måde at gøre tingene på. Jeg har i hvert fald oplevet, at den proces har været god, konstruktiv og positiv. Jeg vil i hvert fald bestræbe mig på, at vi fortsætter det samarbejde, og det tror jeg også de øvrige partier, vil, lyder det fra borgmesteren.

Hvad har I gjort anderledes, som I ikke har kunne gøre tidligere?

- Det er svært at pege på noget konkret. I stedet for at skyde hinandens ting ned, så hjælper vi hinanden. Alle parter har taget de positive briller på, siger John Dyrby Paulsen.

Ole Vive
Læs også
Rød blok frygter forringelser:
Faxe sænker skatten i ny budgetaftale
Ole Vive
Læs også
Rød blok frygter forringelser:
Faxe sænker skatten i ny budgetaftale

Nyt boligprojekt og nyt fokus på sygefravær

En af de ting, som budgetaftalen lægger op til, er blandt andet at mindske sygefraværet i kommunen.

- En af de ting, jeg glæder mig til er fokus på arbejdsglæde frem for at fokusere på statistik omkring sygefravær. Den fokusændring i retning af arbejdsglæde, glæder mig, siger John Dyrby Paulsen.

Budgettet åbner også op for et nyt boligbyggeri i Slagelse.

- Der er faktisk mange, der gerne vil til Slagelse, Korsør og Skælskør. Men vi mangler boliger, de kan flytte ind i. Så en af de fokuspunkter, vi har de næste år er, at der bliver bygget flere boliger i Slagelse og Skælskør.

Første behandling af budgettet fandt sted i går, mandag, og nu skal budgettet i høring. Når høringsprocessen er afsluttet, skal politikerne drøfte høringssvarene, og vurdere, hvorvidt svarene giver anledninger til ændringer i aftaleteksten. Budgetaftalen 2. behandles på byrådsmødet den 8. oktober.


Nyhedsoverblik