I dag falder der dom i den store brandsag fra Lolland-Falster

Serieforbrydere står bag 18 påsatte brande på Lolland-Falster, hævder anklagemyndigheden. To menneskers liv var i fare. I dag falder der dom i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hen over sommeren 2015 var Lolland og Falster plaget af mange påsatte brande. Brande, der samlet set forårsagede skader for omkring 33 millioner kroner.

I sagen står to mænd på henholdsvis 23 år og 30 år fra Nykøbing Falster tiltalt for at antænde de 18 brande og begå adskillige indbrud fra maj til oktober sidste år.

I dag, onsdag, falder der endelig dom i den store brandsag.

Den yngste er alene tiltalt for at have forårsaget skader for mere end 17 millioner kroner ved en enkelt brand den 20. oktober på Skørringe Gods i Stubbekøbing på Falster.

quote Det er en mangelfuld og skammelig efterforskning. Det er så grelt, at min egen retsfølelse er krænket. Politiet havde ikke tid og gad ikke undersøge markbrandene

Troels Voldsgaard Fristrup, forsvarsadvokat

Her blev to menneskers liv desuden bragt i fare, da de lå sov i en tilbygning til en lade, da ilden blussede op

1500-2000 liter diesel

De to mænd hævdes både at have sat ild til ladebygninger med bigballer af halm, marker med halmstakke, en maskinhal, en stråtækt bygning og to campingvogne i perioden fra maj til oktober.

I samme periode er de to venner også anklaget for 19 indbrud og et tilfælde af hærværk.

Udbyttet var blandt andet 1500-2000 liter diesel, elværktøj, flere traktorer og knallerter, en støvsuger og en Weber grill.

Advokat: Mangelfuld og skammelig efterforskning

Mandag procederede de to forsvarsadvokater. Her kritiserede advokat Troels Voldsgaard Fristrup, der forsvarer den 23-årige, politiet for at tiltale de to anholdte for en række forhold, som der ikke er beviser for.

- Det er en mangelfuld og skammelig efterforskning. Det er så grelt, at min egen retsfølelse er krænket. Politiet havde ikke tid og gad ikke undersøge markbrandene. De har heller ikke undersøgt de erstatningslister, som folk har sendt ind. De har ikke dokumenteret priserne. Anklageren har ikke ført bevis for, hvad tingene, der er stjålet, koster, sagde Troels Voldsgaard Fristrup under proceduren.

Den 23-årige har erkendt 30 forhold, men han nægter sig skyldig i forholdet omkring Skjørringe Gods.

Kræver sin klient frifundet

Forsvarsadvokaten for den 30-årige mener ligeledes, at bevisførelsen flere steder er for tynd.

- Det er ikke nok at have telemast-oplysninger og en utroværdig forklaring fra en medtiltalt, sagde advokat Casper Andreasen i mandags i retten.

Casper Andreasen mener, at den 30-årige skal frifindes for de forhold, som han ikke har erkendt.

Varetægtsfængslet siden 2015

Begge mænd har siddet varetægtsfængslet siden 21. oktober 2015, og i grundlovsforhøret dengang nægtede de sig skyldige i brandene.

Sagen er rejst ved et nævningeting i Retten i Nykøbing Falster. Det betyder, at anklagemyndigheden mener, at straffen kan blive på fængsel i fire år eller mere. Det skyldes antallet af brande, oplyser senioranklager Anne Marie Fink.

Første dag var den 1. september ved Retten i Nykøbing Falster, og dommen ventes altså at falde i dag den 12. oktober.


Nyhedsoverblik