I dag afgør Arbejdsretten de sjællandske portørers skæbne

To sager mellem portører og Region Sjælland om fyringsvarsler og strejke kommer torsdag for Arbejdsretten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er det i orden, at portørerne i Region Sjælland har strejket de seneste dage? Og var det i orden, da regionen tidligere på måneden gav omkring 20 portører besked om enten at tage en efteruddannelse eller at blive fyret?

De to spørgsmål skal Arbejdsretten torsdag eftermiddag tage stilling til. Begge bliver behandlet som hastesager.

Både i sidst uge og i denne uge har portører på sygehusene i Holbæk, Roskilde, Slagelse, Næstved og Nykøbing Falster nedlagt arbejdet.

Det er sket i strid med overenskomsten, og derfor vil de højst sandsynligt blive pålagt at vende tilbage til arbejdet - muligvis skal de også betale en bod.

Varslede massefyring

Uanset hvad forventer FOA's forbundsformand, Dennis Kristensen, at den del af konflikten hurtigt vil blive behandlet af Arbejdsretten. Mere langtrukket kan det blive i striden om den varslede massefyring.

- Vi mener, at det er et misbrug af regionens ledelsesret og et brud på de muligheder, regionen har for at lægge pres på medarbejdere. Jeg håber derfor meget, at vi får medhold. 

Portører i Region Sjælland og Hovedstaden demonstrerede for en ny erhvervsuddannelse for portører.
Portører i Region Sjælland og Hovedstaden demonstrerede for en ny erhvervsuddannelse for portører. Foto: TV2 ØST
sygehus_1.jpg
Læs også
Hvad handler portørstrejken egentlig om?
sygehus_1.jpg
Læs også
Hvad handler portørstrejken egentlig om?

- Ellers har danske arbejdsgivere godt nok meget vide rammer for at sætte medarbejderne en pistol for panden og tvinge dem til at skifte til noget helt andet, end de er ansat til, siger Dennis Kristensen.

Venter varslingsbrev

Kernen i striden handler om, at Region Sjælland vil have portørerne til at tage en uddannelse som serviceassistent. Det vil betyde, at portørerne skal løse flere opgaver, blandt andet rengøring.

Regionen gav tidligere på måneden 22 portører et varslingsbrev. Heri fik de at vide, at de vill 

e blive fyret, hvis de nægtede at tage efteruddannelsen. Det udløste vrede og siden strejke.

Læs også
Bettina fik aflyst sin operation: Jeg kan godt forstå portørerne
Læs også
Bettina fik aflyst sin operation: Jeg kan godt forstå portørerne

Strejken har medført, at en række undersøgelser og operationer på sygehuse i Region Sjælland er blevet aflyst. Akutte og livsvigtige indgreb er blevet gennemført.

Det er FOA's paraplyorganisation LO, der møder op i Arbejdsretten på portørernes vegne. Danske Regioner møder for Region Sjælland.

OVERBLIK: Portørernes strejke ender i Arbejdsretten

Arbejdsretten skal torsdag tage stilling til, om portører i Region Sjælland har været i deres gode ret til at strejke, selv om det strider mod deres overenskomst.

Det skal også besluttes, om det er i orden, at Region Sjælland har bedt portører om at tage en efteruddannelse, hvis ikke de skal fyres. Her følger et overblik over sagen.
  • Forspil: De cirka 200 sygehusportører på Region Sjællands sygehuse får at vide, at de inden 11. maj skal melde sig til en serviceassistent-uddannelse. Det skyldes, at de skal løse flere opgaver.
     
  • 8. juni: Godt 200 portører på Region Sjællands sygehuse nedlægger arbejdet torsdag. Det sker, fordi 22 portører har fået at vide, at de står til at miste jobbet, fordi de ikke har villet tage den nye uddannelse.
     
  • 9. Juni: Portørerne i Region Sjælland fortsætter strejken fredag, der vedrører sygehusene i Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk, Roskilde og Næstved.

    Senere samme dag breder strejken sig til Region Hovedstadens sygehuse i Bispebjerg, Frederiksberg og Rigshospitalets afdelinger på Blegdamsvej og i Glostrup. På Riget alene gælder det 450 portører.

    Portørerne genoptager dog arbejdet, som dagen skrider frem. På Næstved Sygehus og Nykøbing Falster Sygehus begynder arbejdet omkring klokken 15.30. På Region Sjællands tre andre sygehuse begynder portørerne at arbejde fra klokken 23, når aftenholdet møder ind.
     
  • 12. juni: Portører nedlægger igen arbejdet fra starten af mandag. Det sker ifølge talsperson Tom Sørensen, fordi der er "skuffelse over, at der i denne weekend ikke er taget initiativer til forhandlinger med vores tillidsfolk og vores faglige organisation".

    Senere samme dag oplyser FOA og LO, at de på et kommende fællesmøde vil bede regionen om omgående at trække de varslede fyringer tilbage. Ellers vil de to forbund indlede en arbejdsretssag imod Region Sjælland og Danske Regioner.
     
  • 14. juni: Portørerne nedlægger arbejdet igen. I en pressemeddelelse skriver de, at der ikke har været dialog med regionens ledelse om uenigheden.
  • 15. juni: Torsdag er der indkaldt til fællesmøde i arbejdsretten, hvor sagen er på dagsordenen. Strejken har betydet, at en række undersøgelser og operationer på sygehuse i Region Sjælland er blevet aflyst. Akutte og livsvigtige indgreb bliver gennemført.

Nyhedsoverblik