Hver tredje stopper ikke berusede bilister: - Jeg har ærgret mig over ikke at have gjort det

Hver tredje dansker stopper ikke folk, der vil køre berusede hjem fra julefrokosterne. Men griber man ind, kan man gøre en stor forskel, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Stopper du en person, der har tænkt sig at kører beruset hjem fra julefrokosten?

- Jeg tror, jeg ville prøve at få nøglerne fra dem, der gerne ville køre eller få nogle andre til det, hvis jeg ikke selv turde gøre det, siger Louise Nørregaard fra Glumsø.

- Jeg har ikke budt ind på nogen måde. Jeg tror mere, jeg har ærgret mig over ikke at have gjort det, siger Sarah Darling Larsen fra Næstved.

quote Der kan man altså som ven gøre en ret stor forskel, hvis man tør gribe ind

Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Hver tredje dansker stopper ikke folk, der vil køre berusede hjem efter julefrokosterne. Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik nu i en kampagne til, at man ændrer adfærd.

- Der kan man altså som ven gøre en ret stor forskel, hvis man tør gribe ind, når man ser en anden på vej ud i bilen med for meget alkohol i blodet, siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Maksimalt to genstande

Men det kan være svært at være den, der peger fingre af en god ven. Men et godt råd fra Rådet for Sikker Trafik er, at man tager udgangspunkt i sig selv.

- ”Jeg er bekymret for, om du kommer sikkert hjem i dag, så skulle vi ikke tage en taxa” eller hvad der nu er af muligheder, hvor man er, siger Michelle Laviolette.

Man kan også imødekomme det med, at man aftaler, hvem der kører hjem, inden man begynder at drikke, og så hjælpe den person med ikke at blive fristet i løbet af aftenen. For der skal faktisk ikke mere end to genstande til, før du har drukket for meget.

- Hvis man når over de her to genstande – det er den gode tommelfingerregel – så skal man lade bilen stå, siger Erik Mather, vicepolitiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Hvis man når over de her to genstande – det er den gode tommelfingerregel – så skal man lade bilen stå

Erik Mather, vicepolitiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Vi er trods alt blevet bedre

Selvom undersøgelsen har vist, at vi ikke er så gode til at sige fra overfor andre, så mener politiet, at vi som udgangspunkt er blevet bedre til at sige fra over for os selv.

- Der er heldigvis kommet en tendens til, at det her med at køre påvirket er på nudansk et no go, siger Erik Mather.

På Rådhuskroen i Næstved, har indehaver Mette Enevoldsen heldigvis oplevet det skift i folks opfattelse af spritkørsel, som politiet påpeger.

- For ti år siden kunne man godt både drikke og liste hjem. Det kan man ikke mere. Folk siger: ”køre og spiritus – det hører ikke sammen”, siger hun.

Byen har da også haft ekstra meget fokus på, at folk passer på hinanden - især I december

- I år er der indgået et samarbejdet mellem politiet, Næstved Cityforening, restauratørerne og Natteravnene, sådan så vi går et bedre miljø i nattelivet.


Nyhedsoverblik