Hver tredje af os kører over grænsen efter øl og slik

Hver tredje hustand i Region Sjælland kører i sommerferien over grænsen for at handle. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til afgiftssænkninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Slik, cigaretter, øl og sodavand. Priserne syd for grænsen frister mange, og i løbet af sommeren vil hver tredje husstand i regionen trille af sted for at fylde op i depoterne.  

Familierne fylder især indkøbskurvene og bagagerummene op med sodavand, alkohol og slik. Det viser en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Norstat for Dansk Erhverv.

Men det har sine konsekvenser, lyder det fra Dansk Erhverv, der opfordrer til afgiftssænkninger, for at trække omsætning og arbejdspladser hjem til Danmark.

- For mange er det nok blevet lidt af en tradition uden at tænke på, om det kan betale sig, og at det går ud over omsætningen for købmanden og supermarkedet i den by, man bor i, udtaler Marie Louise Thorstensen, chefkonsulent i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.

Syddanskerne topper

Det er dog syddanskerne, der topper med at grænsehandel. Her ventet hele 51 procent at køre over grænsen. I Region Sjælland ventes 32 procent at shoppe hen over sommeren,

I forhold til de tidligere år ser trailergrænsen i år for de fleste regioners vedkommende dog ud til at være rykket lidt længere sydpå.

Således er der sket et fald i grænsehandelsandelen i Region Syddanmark på 9 procentpoint og i Region Midtjylland på 13 procentpoint i forhold til sidste sommer.

Dansk Erhverv: Fjern afgifterne 

Ifølge Dansk Erhverv er andelen af husstande i Region Sjælland imidlertid steget en smule i forhold til sidste år. For landet som helhed forventer 33 procent af de danske husstande at sommergrænsehandle.

- Det er positivt, at der trods alt er sket et lille fald i forhold til, hvor mange danskere, der vil sommergrænsehandle. Det kan givetvis dels tilskrives, at sodavandsafgiften er blevet fjernet og ølafgiften er blevet sænket, dels at der er indført grænsekontrol ved den tyske grænse, siger Marie Louise Thorstensen.

Med vækstpakken i 2013 blev sodavandsafgiften fjernet i Danmark, mens ølafgiften blev sænket med 15 procent. Ifølge en netop offentliggjort grænsehandelsrapport fra Skatteministeriet er grænsehandlen med de varetyper, der er pålagt afgifter i Danmark, faldet med cirka 700 millioner kroner fra 2013 til 2015.

- Hvis man fjerner afgifterne, så køber danskerne færre varer over grænsen. Vi håber, at sodavandseffekten vil sprede sig, så vi får reduceret flere danske afgifter. Det er et effektivt middel til at trække omsætning og arbejdspladser hjem til Danmark, siger Marie Louise Thorstensen.


Nyhedsoverblik