Hvad får lungesyge ud af at synge?

KOL-patienter synger af deres lungers fulde kraft. På Næstved Sygehus undersøger forskerne nu, hvilken effekt sang har på KOL-patienters liv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bliver KOL-plagede lunger bedre af at synge? På Næstved Sygehus er forskningsleder, lektor og overlæge i lungesygdomme, Uffe Bødtger, sammen med PhD-studerende fra Aarhus Universitet, Mette Kaarsgaard, ved at finde svar på spørgsmålet. Det skriver Dagbladet Køge.

- Der er etableret en del KOL-kor, og mange oplever bedring af at synge i dem. Men vi har ikke viden om, hvorvidt bedringen alene skyldes en psykologisk effekt, eller om der også sker målbare forbedringer i kroppen. Det kan være lungefunktion, muskelstyrke eller gangdistance. Man ved, at det at synge sammen gør folk glade, men vi undersøger om sang gør mere end det, siger Uffe Bødtger.

Fleer kommuner tilbyder KOL-kor

Lige nu er motion den bedste medicin på markedet for KOL-patienter. Mange af landets kommuner tilbyder KOL-træning som en del af lungerehabiliteringen, som også omfatter undervisning, samvær og hjælp til rygestop.

Lungerehabilitering forbedrer folks gangdistance og kondition, forbedrer symptomer på både KOL og depression, og mindsker antallet af indlæggelser og forlænger livet. Men mange KOL-patienter gider eller kan ikke træne, derfor kigger forskerholdet mod sang, som et oplagt alternativ. Sang styrker mellemgulvsmusklen, som er den vigtigste vejrtrækningsmuskel, og derfor undersøger forskerne nu, hvilken effekt sang har på KOL-patienters liv.

Der er endnu ingen resultater fra forskningen.

Læs også
Fællesskab og lungetræning: KOL-kor hitter i regionen
Læs også
Fællesskab og lungetræning: KOL-kor hitter i regionen

Nyhedsoverblik