Hvad får lungesyge ud af at synge?

Her er det Vordingborg Kommunes KOL-kor, der optræder. Alle medlemmer af koret har lungesygdommen KOL. Foto: Vordingborg Kommune

KOL-patienter synger af deres lungers fulde kraft. På Næstved Sygehus undersøger forskerne nu, hvilken effekt sang har på KOL-patienters liv.

Bliver KOL-plagede lunger bedre af at synge? På Næstved Sygehus er forskningsleder, lektor og overlæge i lungesygdomme, Uffe Bødtger, sammen med PhD-studerende fra Aarhus Universitet, Mette Kaarsgaard, ved at finde svar på spørgsmålet. Det skriver Dagbladet Køge.

- Der er etableret en del KOL-kor, og mange oplever bedring af at synge i dem. Men vi har ikke viden om, hvorvidt bedringen alene skyldes en psykologisk effekt, eller om der også sker målbare forbedringer i kroppen. Det kan være lungefunktion, muskelstyrke eller gangdistance. Man ved, at det at synge sammen gør folk glade, men vi undersøger om sang gør mere end det, siger Uffe Bødtger.

Fleer kommuner tilbyder KOL-kor

Lige nu er motion den bedste medicin på markedet for KOL-patienter. Mange af landets kommuner tilbyder KOL-træning som en del af lungerehabiliteringen, som også omfatter undervisning, samvær og hjælp til rygestop.

Lungerehabilitering forbedrer folks gangdistance og kondition, forbedrer symptomer på både KOL og depression, og mindsker antallet af indlæggelser og forlænger livet. Men mange KOL-patienter gider eller kan ikke træne, derfor kigger forskerholdet mod sang, som et oplagt alternativ. Sang styrker mellemgulvsmusklen, som er den vigtigste vejrtrækningsmuskel, og derfor undersøger forskerne nu, hvilken effekt sang har på KOL-patienters liv.

Der er endnu ingen resultater fra forskningen.

Læs også Fællesskab og lungetræning: KOL-kor hitter i regionen

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App