Huspriserne på Lolland er raslet ned

I hovedstadsområdet er priserne steget markant, mens priserne på Lolland er faldet med en tredjedel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På blot 20 år har der åbnet sig en afgrundsdyb kløft mellem boligmarkedet i byerne og på landet.

Det viser en ny statistik fra boligsiden Boliga.dk.

I opgørelsen ses det tydeligt, at det især er boligejerne i hovedstaden, der har været begunstiget af udviklingen på boligmarkedet i de seneste 20 år, mens huse i landets udkanter mange steder i dag koster mindre, end de blev solgt til i 1995.

Stigning på næsten 300 procent
Tallene, som er renset for inflation, viser, at kvadratmeterpriserne på solgte villaer og rækkehuse i København Ø er steget med næsten 300 procent siden 1995, mens naboerne i København S, Valby, Frederiksberg og København NV har set deres huse stige i værdi med over 200 procent i de seneste 20 år.

Samme udvikling ses på lejlighedsmarkedet, hvor priserne på Vesterbro er stukket helt af og er steget med 444 procent siden 1995, ligesom København SV, København N og København S har oplevet voldsomme stigninger på over 300 procent.

Stilstand i lollandske byer
Der bliver uden tvivl skævet misundeligt til udviklingen i hovedstaden fra borgerne i de 22 byer, hvor husene er blevet mindre værd i de seneste 20 år.

I Søllested på Lolland var huspriserne således 36 procent lavere i 2015 end i 1995, og selv hvis man medregner inflationen, er priserne seks procent lavere end i 1995.

Boligmarkedet har lidt samme skæbne i byer som Rødby og Holeby på Lolland, Gedser på Falster og Nordborg på Als, hvor priserne - fraregnet udviklingen i inflationen - er reduceret med ca. en tredjedel i de seneste 20 år.

Store skel
De markante forskelle på land og by illustreres måske bedst ved at se skellet mellem landets dyreste og billigste byer.

På villamarkedet var velhaverforstaden Charlottenlund det klart dyreste postdistrikt i 1995 med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 10.948 kr., mens landets billigste huse kunne købes i Holeby på Lolland, hvor gennemsnitsprisen på en kvadratmeter bolig lå på 2.434 kr.

Skruer man tiden frem til 2015, lå de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i Charlottenlund på 43.721 kr., mens Holebys kvadratmeterpriser stort set har stået stille siden 1995 og endte med et snit på 2.359 kr.

Det svarer til, at et klassisk parcelhus på 140 kvadratmeter kostede ca. 1.533.00 0 kr. i Charlottenlund i 1995, mens Holebys borgere fik ca. 340.000 kr. for samme størrelse villa.

I 2015 blev samme type ejendom ifølge Boliga solgt for 6,21 mio. kr. i Charlottenlund, hvorimod Holebys hussælgere måtte nøjes med 330.000 kr.

Fænomen over hele verden
Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, er udviklingen i hovedstadens boligpriser en del af en international trend, hvor hovedstæderne både lægger afstand til yderområder, omegnskommuner og landenes næststørste byer.

- Det er et fænomen, der kan ses over hele verden. Den indre del af de store byer er nærmest blevet en raket, som har adskilt de to første trin. Det er gået fremad hele tiden, men nu er man kommet ind i en fase, hvor priserne accellererer, og selv de næststørste byer kan ikke følge med, siger Curt Liliegreen til Boliga og peger på, at blandt andet boligpriserne i  Aarhus, der var op til 40 procent højere end i København i midten af halvfemserne, nu er sakket agterud.

Flere højtlønnede flytter til byen
Der er mange årsager til udviklingen, men det er især ændringen i erhvervssammensætningen, som Curt Liliegreen hæfter sig ved.

-  I gamle dage havde man industriøkonomi i København, men sådan er det ikke mere - heller ikke internationalt. Der er sket et skifte, hvor folk i byerne i dag i langt højere grad beskæftiger sig inden for blandt andet IT, finansielle tjensteydelser og kreative fag, hvor lønnen er en helt anden end i industrijobs. Og når de mennesker, der har den type jobs, bosætter sig i byerne, så stiger priserne, siger Curt Liliegreen, som desuden peger på, at byggeriet i hovedstaden ikke kan følge med befolkningstilvæksten, og at et øget antal singler er med til at lægge pres på boligmarkedet.

- Singleandelen er som udgangspunkt altid højere i storbyerne, og igennem de seneste 25 år har vi set en stigende andel af singler i København.  Det stimulerer boligefterspørgslen, siger han.

Se hvordan boligpriserne har udviklet sig i din by i de seneste 20 år:

Villaer/rækkehusehttp://www.boliga.dk/statistik/2016-04-06/102/20-aar-med-prisstigninger-her-er-topscorerne
Ejerlejlighederhttp://www.boliga.dk/statistik/2016-04-06/103/20-aar-med-prisstigninger-her-er-topscorerne


Nyhedsoverblik