Husejer ved Næsby Strand: Frygter at stå uden hjem i morgen

Beboerne ved Næsby Strand frygter at stå uden hjem i morgen. De har været oversvømmet to gange tidligere: - Der kan komme vand fra alle sider.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom der ikke er de store tegn på storm og oversvømmelser at spore ved Næsby Strand endnu, forventer beboerne at være mest truet ved midnatstid. 

- Usikkerheden er det værste. Vi frygter at få vores hjem ødelagt. Vi ved ikke, om vi er hjemløse i morgen tidligt, siger Janne Grøndal, som er helårsbeboer ved Næsby Strand i Slagelse Kommune. 

quote Vi ved ikke, om vi er hjemløse i morgen tidligt.

Janne Grøndal

Janne Grøndal og hendes mand Leo Grøndal bor i et område, som blev oversvømmet både i 2006 og 2013, hvor huset blev ødelagt begge gange. Janne Grøndal vurderer, at de er i farezonen, når vandet kommer op omkring 120 centimeter.

- Det er frygteligt. Det kan næsten ikke beskrives. Tror ikke, man kan forstå, hvor utryg man er. Vi har gået med en knugende fornemmelse i maven de sidste par dage. Der kommer vand fra alle sider der, hvor vi bor, siger Janne Grøndal til TV ØST.

175 meter watertubes på vej

Janne Grøndal og hendes mand forbereder så meget de kan, før mørket falder på.

quote Vi er ved at sætte vandfaste plader op for vinduer og døre.

Janne Grøndal

- Vi er ved at sætte vandfaste plader op for vinduer og døre for at holde noget af vandet ude. Vi har fået sandsække fra beredskabet, som vi selv skal fylde, siger hun.

Kort før interviewet fik Janne Grøndal besked på, at beredskabet ville komme ud til området og sætte cirka 175 meter watertubes op, som kan være med til at afskærme vandet. En form for midlertidigt lille dige, som kan tage en del vand og forsinke det.

- De bliver lagt ved mosen ude på marken, så hele sommerhusområdet forsøges beskyttet. Det kan måske gøre, at vandet kommer langsommere og ikke stiger så højt op. Vi føler os noget mere sikre, efter vi har fået den oplysning, siger Janne Grøndal.

quote Vi tømmer de nedeste skuffer og fjerner bøger på de nederste hylder af reolen. 

Janne Grøndal

Forberedelserne er i gang

Parret tager deres forholdsregler.

- Vi flytter alt det, vi kan op i en halv meters højde. Vi tømmer de nedeste skuffer og fjerner bøger på de nederste hylder af reolen. Men vi kan ikke fjerne alle vores møbler - for hvor skal vi flytte det hen?, siger hun. 

Nogle af de ældre helårsbeboere har allerede forladt området, mens Janne Grøndal regner med at blive i huset natten over for at holde vagt.

- Jeg tror, vi er vågne i nat, men bliver i huset. Jeg tror ikke, at vi tør gå i seng, for vi ved, at vandet kommer meget hurtigt, hvis det kommer, siger hun.


Nyhedsoverblik