Hollandsk selskab skal undersøge Lolland-Falsters undergrund

Arkivfoto. Foto: TV ØST

​Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har givet et selskab tilladelse til at undersøge undergrunden på Lolland og Falster.

Gemmer der sig geotermisk energi i undergrunden på Lolland og Falster?

Det skal Nail Resources Denmark B.V. i en seksårig periode undersøge, efter Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) forleden gav selskabet lov til at inspicere undergrunden med henblik på at udvinde energien til fjernvarme.

Selskab er delvist ejet af danske Danica Resources ApS og hollandske Nail Petroleum B.V.

Energistyrelsen modtog 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources Denmark B.V. om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme. 

Læs også Hollændere vil finde olie og gas på Lolland-Falster

Ansøgningen omfattede et område, der dækker hovedparten af Lolland og Falster.

Det skal selskabet lave

Det er endnu uvist, hvornår selskabet begynder at undersøge undergrunden. 

Måske gemmer der sig geotermisk energi i undergrunden på Lolland og Falster. Foto: Energistyrelsen

Men Energistyrelsen oplyser, at undersøgelserne er inddelt i tre faser:

  • Fase 1 (år 1-2): Geologiske/geofysiske studier og en redegørelse for det geotermiske potentiale samt afsætningsmulighederne. Rettighedshaveren skal herefter enten forpligte sig til fase 2 eller tilbagelevere tilladelsen.
     
  • Fase 2 (år 3-4): Arealindskrænke tilladelsen til det område der arbejdes videre med, samt gennemføre en seismisk undersøgelse. Rettighedshaveren skal herefter enten forpligte sig til fase 3 eller tilbagelevere tilladelsen.
     
  • Fase 3 (år 5-6): Arealindskrænke tilladelsen til det område der arbejdes videre med, samt foretage en efterforskningsboring.

Hvis selskabet ifølge Energistyrelsen giver tilsagn om indvinding af geotermisk energi til fjernvarmeforsyning, har de ret til en forlængelse af tilladelsen i op til 30 år for et afgrænset område.

Tilladelsen fritager dog ikke rettighedshaveren for at indhente de tilladelser og godkendelser, der i øvrigt er nødvendige i medfør af undergrundsloven og anden lovgivning.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App