Holger eller Henrik snupper magten i kulørt kommunalvalg

Venstre skal forsøge at fravriste borgmesterposten fra Socialdemokratiet. TV ØST giver dig overblikket i Lolland Kommune op til kommunalvalget.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Analyse: Skal borgmester Holger Schou Rasmussen (S) have fire år mere, eller får Henrik Høegh (V) den borgmesterpost, som han var snublende nær for fire år siden?

Det er den korte version af valget i Lolland Kommune.

quote Holger Schou Rasmussen sprang fra, da Venstre tilbød ham borgmesterposten. Det var et dramatisk døgn, der stadig sætter spor i tilliden

 

I november 2013 lignede Henrik Høegh en sikker vinder. Han var valgets suveræne stemmesluger med 4.845 personlige stemmer. Til sammenligning fik Holger Schou Rasmussen 1.192 personlige stemmer.

Venstre stormede frem, mens Socialdemokratiet gik tilbage.

Den konservative borgmesterkandidat Marie Louise Friderichsen tog dog i første omgang fusen på Venstre, da hun fik overtalt socialdemokraterne til at pege på hende som borgmester.

BAG OM ARTIKLEN

Denne artikel er baseret på en række interviews med politikere og andre personer med indsigt i kommunen og det politiske landskab.

Men konstitueringsaftalen holdt kun i kort tid. Socialdemokraterne og Holger Schou Rasmussen sprang fra, da Venstre tilbød ham borgmesterposten. Det var et dramatisk døgn, der stadig sætter spor i tilliden mellem flere af politikerne i byrådet.

Smed formanden ud af partiet

Valget 2017 kan ende med at blive samme turbulente omgang. Den tidligere fødevareminister og nuværende borgmesterkandidat Henrik Høegh lignede på forhånd en svag favorit.

Men i begyndelsen af juli eksploderede Venstre.

En hurtig gennemgang

  • Lolland Kommune nedsætter antallet af byrådsmedlemmer fra 31 til 25.
     
  • Socialdemokratiet snuppede i 2013 borgmesterposten for næsen af Det Konservative Folkeparti, der ellers overraskende så ud til at have sikret sig magten, men en ny aftale med Venstre førte til, at Holger Schou Rasmussen (S) trak det længste strå.
     
  • Denne gang går Det Konservative Folkeparti ikke efter borgmesterposten, men er gået i valgforbund med Venstre og peger på tidligere fødevareminister og folketingsmedlem Henrik Høegh (V) som Lollands kommende borgmester.
     
  • Det Konservative Folkeparti har haft fire turbulente år og har skiftet alle tre af de oprindeligt valgt byrådsmedlemmer ud. En af de tre, Linda Sommer, blev fundet uværdig til at sidde i byrådet, efter at hun fik en dom på 20 dages betinget fængsel. Hun har siden forladt partiet og stiller op for Lokallisten Lolland.
     
  • Venstre har også haft uro i rækkerne. Partiet har i valgperioden mistet to mandater, som nu er løsgængere. Desuden er en SF’er gået til Dansk Folkeparti, mens Socialdemokratiet har tabt et mandat til Lokallisten Lolland (L).
     
  • Senest har Dansk Folkeparti ekskluderet sin 2. viceborgmester, Erik Kjelgaard. Ifølge partiet havde Kjelgaard skrevet en mail til udvalgsmedlemmer og embedsmænd, som gik så langt over stregen, at en øjeblikkelig eksklusion var eneste løsning.
     
  • Løsgængerne, Marie-Louise Brehm Nielsen og Henning Alfred Rasmussen, har i august stiftet den tværpolitiske liste Din Stemme, som opstiller. Marie-Louise Brehm Nielsen var ellers udvalgsformand og nummer to på V-listen efter borgmesterkandidat Henrik Høegh, da hun blev ekskluderet af partiet for illoyalitet i kølvandet på en sag om vindmøller.
     
  • På venstrefløjen er SF, Enhedslisten og Alternativet i valgforbund. Lars Christiansen er SF-spidskandidat, mens Bente Borreskov er det for Enhedslisten.
     
  • SF har været ude for en stor nedtur på Lolland - fra ni mandater i 2009 til blot tre i 2013. Stemmeslugeren Torben Hansen med 1.156 personlige stemmer skiftede efter valget senest til Dansk Folkeparti, hvor han nu er nummer tre på listen.
     
  • Dansk Folkeparti har haft interne stridigheder med gensidige beskyldninger mellem kandidaterne, der ikke vil føre en fælles valgkampagne. Anette Knoblauch er spidskandidat.
     
  • Thomas Østergaard er spidskandidat for Lokallisten Lolland, der senest fik et mandat, men reelt har to, da en socialdemokrat er skiftet til listen. Lokallisten er i valgforbund med De Radikale. En række andre lokallister stiller op, men kun Lokallisten Lolland har haft pladser i byrådet i denne omgang.

Kilde: Ritzau

Partiet smed formanden for Ældre- og Sundhedsudvalget, Marie-Louise Brehm Nielsen, ud af partiet efter en sag om opsætning af vindmøller på Vestlolland, hvor hun stemte mod sit eget parti.

Sagen fik senere veteranen Henning Alfred Rasmussen til også at smutte fra Venstre. De stiller nu begge op med lokallisten Din Stemme og har trukket en del venstrefolk med sig.

Det kan ende med koste Henrik Høegh dyrt.

Til gengæld har Henrik Høegh et valgforbund med Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, hvor de konservative på forhånd har peget på landmanden fra Maribo som deres borgmesterkandidat. 

Kup og manipulation i Dansk Folkeparti

Hos Dansk Folkeparti har man endnu ikke peget på nogen som borgmester, partiet har derimod sørget for underholdning og gjort det svært for sig selv. Tidligere i år var Dansk Folkeparti ved at revne, og det krævede et håndfast indgreb fra partitoppen i København at dæmpe gemytterne.

quote SF håber på et comeback ved kommunalvalget i november. Partiet har været en skygge af sig selv siden storhedstiden i Nakskov

 

Men man skal ikke kratte meget i overfladen for at få øje den interne splid.

Balladen brød ud efter et opstillingsmøde, hvor Anette Knoblauch (DF) blev valgt som ny spidskandidat. Tre byrådsmedlemmer blev rykket helt ned på listen, og den tidligere spidskandidat og nuværende 2. viceborgmester Erik Kjelgaard endte som nummer sjok.

Det udløste beskyldninger om kup og manipulation, og det endte som sagt med et indgreb fra partitoppen.

Byrådet i Lolland Kommune

De 31 medlemmer af byrådet er fordelt sådan:
 
  • Socialdemokratiet: 8
  • Venstre: 7
  • DF: 4
  • Det Konservative Folkeparti: 3
  • SF: 2
  • Lokallisten Lolland: 2
  • Enhedslisten: 2
  • Uden for partierne: 3

Kilde: Lolland Kommune

Senest er Erik Kjelgaard blevet smidt helt ud af partiet. Det stopper næppe den interne strid. For det ligner en valgkamp, hvor partiet er delt midt over med hver sin kampagne. Erik Kjelgaard fortsætter dog i kommunalpolitik. Nu stiller han nemlig op for Nye Borgerlige.

Holger alene i Verden

Holger Schou Rasmussen er vokset i rollen som borgmester i Lolland Kommune. Men det virker stadig som om, at aftalebruddet ved valget i 2013 vejer tungt hos nogle af hans politiske kolleger.

Måske er det et tegn, at Socialdemokratiet er det eneste parti, der ikke indgår i et valgforbund.

Enhedslisten og SF virker heller ikke som de største fans af den politik, som Holger Schou Rasmussen har gennemført i sin valgperiode, men de vil næppe pege på venstremanden Henrik Høegh i stedet.

SF stiller med nyt hold

SF håber på et comeback ved kommunalvalget i november. Partiet har været en skygge af sig selv siden storhedstiden i Nakskov, hvor den tidligere maskinarbejder og beskæftigelseskonsulent Flemming Bonne (SF) var borgmester fra 1998 til 2006.

Vejen tilbage til storhed kan dog blive svær. Flere af de gamle byrødder har nemlig valgt at gå på pension, og nu stiller partiet med et helt nyt hold med Lars Christiansen i spidsen.

To lokallister med samme navn

Men det kan også blive svært for vælgerne i Lolland Kommune at finde ud af, hvor krydset skal sættes.

quote Jeg synes, kommunen burde stilles til ansvar for at lave sådan noget sjusk. I det mindste kunne de have oplyst mig om, at der er en liste med samme navn

Carsten Andersen, stifter af Nyt Lolland (Y)

Vælgerne får nemlig en lang stemmeseddel med ikke mindre end 18 lister og partier. I fire af dem optræder navnet Lolland. To af dem har endda fuldstændigt samme navn, Nyt Lolland.

Carsten Andersen, stifteren af Nyt Lolland (Y), der altså er noget andet en lokallisten Nyt Lolland (H), er rasende over kommunens ageren i sagen og kalder det ren chikane, fordi medlemmer af byrådet ifølge Andersen selv har fået Henrik Skovmand til at stille op med en lokalliste med præcis samme navn.

- Jeg synes, kommunen burde stilles til ansvar for at lave sådan noget sjusk. I det mindste kunne de have oplyst mig om, at der er en liste med samme navn, udtalte Carsten Andersen til TV ØST.

Formand for valgbestyrelsen og borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S) afviser kritikken og betegner det som groteske anklager.

- Vi sidder fem politikere i Valgbestyrelsen, og vi er bredt repræsenteret fra forskellige partier. Hvorfor skulle vi rotte os sammen, det er jo helt absurd, sagde Holger Schou Rasmussen til TV ØST.

På Røven i Nakskov

Ved valget 2013 skabte Ruth Evensen fra Faderhuset stor opmærksomhed, da hun stillede op med listen Frit Lolland.

Og ved dette valg er Lolland Kommune igen leveringsdygtig i en kandidat, der ikke har de store chancer for at blive valgt, men som nok skal vække opsigt. Ib Andersen, der er kendt fra udsendelserne På Røven i Nakskov og Stadig på røven? stiller nemlig op med listen Udkantsdanmark.

quote Lokallisten Din Stemme bringer også kendte ansigter med ind i valgkampen. Den ene er Lene Bång Jensen, medejeren af det private plejefirma Lev Vel

 

Lokallisten Din Stemme bringer også kendte ansigter med ind i valgkampen. Den ene er Lene Bång Jensen, medejeren af det private plejefirma Lev Vel, som tabte det seneste udbud om hjemmepleje i kommunen til Pleje Plus. Bång Jensen stiller op for listen med øget privatisering som en mærkesag.

Det andet kendte ansigt er forhenværende stripper og bodybuilder samt radio-, tv-vært og reality-deltager Stine Kronborg, der i en valgvideo fra sin nye café i Nakskov opfordrer folk til at stemme på den nye lokalliste.

Dropper seks pladser i byrådet

Valget til november bliver desuden historisk for Lolland Kommune, fordi byrådet har valgt at spare på sig selv.

Antallet af pladser skal skæres ned fra 31 til 25, hvilket plejer at betyde, de mindre partier og lister får sværere ved at ved at komme ind. Men det får naturligvis også konsekvenser for de store.

TRE STORE TEMAER VED VALGET

  • Et markant flertal i byrådet valgte i juni at opsige samarbejdet mellem Lolland Kommune og Pleje Plus efter flere sager om faglige svigt af plejekrævende borgere. Fyringen af det private plejefirma og den efterfølgende usikkerhed om pleje til kommunens borgere ventes at få debatten om privatisering på blandt andet ældreområdet til at blusse op. 
     
  • Tallene taler sit klare sprog. Lolland Kommune er en af de kommuner i Danmark med flest mennesker på offentlig forsørgelse, og kommunen mener ikke, at den alene skal betale for tilflyttere på kontanthjælp eller sygedagpenge. Nu præger problematikken igen de politiske debatter, fordi udgifterne har store konsekvenser for kommunens økonomi.
     
  • Der er ingen tvivl om, at Lolland Kommune vil forsøge at udnytte milliardbyggeriet af Femern Bælt-forbindelsen mellem Lolland og den tyske ø Femern til at skabe så mange lokale arbejdspladser som muligt. Det store spørgsmål er, hvordan området sikrer sig de mange potentielle arbejdspladser, når den tyske godkendelse af byggeprojektet ventes at ligge klar næste sommer.

Nyhedsoverblik