Holbæk på kant med loven: Frit valg af ældremad sat ud af kraft

Ældre i Holbæk Kommune kan over sommeren kun vælge mad fra én leverandør i stedet for flere. Det strider mod serviceloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden februar i år har ældre i eget hjem kun kunne vælge mad fra én leverandør.

Det betyder reelt set, at Holbæk Kommune overtræder servicelovens paragraf 91, hvor ældre mindst skal have to valgmuligheder, hvis de er visiteret til madservice.

Indtil til februar 2017 havde kommunen kontrakt med Det Danske Madhus og Din Private Kok. Men da Det Danske Madhus i slutningen af 2016 overtog den anden part, blev to udbydere af ældremad pludselig til én.

quote Selvfølgelig kan jeg ikke være tilfreds med, at vi er på kant med lovgivninge

Thomas de Richelieu, koncernchef for Aktiv Hele Livet i Holbæk Kommune

Kommunen kunne i stedet tildele fritvalgsbeviser til de cirka 350 borgere, der er visiteret til madservice, hvis man ikke ønsker mad fra Det Danske Madhus. Det er dog ikke sket.

Holbæk Kommune oplyser desuden til TV ØST, at man ikke forventer, der bliver tildelt nogen fritvalgsbeviser.

Frygter prisstigninger i en monopoltid

Nu frygter formanden for Ældrerådet i Holbæk Kommune, at prisen på ældremad risikerer at stige, når man kun kan hente tilbud fra én leverandør.

- I det øjeblik man ikke længere har et frit valg, kommer der meget hurtigt monopol, hvor udnytter monopolet til at presse prisen op, siger ældrerådsformand Steen-Kristian Eriksen til TV ØST.

- Nu håber vi, at kommunen sætter gang en udbudsrunde, så vi igen kan vælge frit, tilføjer Steen-Kristian Eriksen.

Ældrerådsformanden påpeger desuden, at problemet er kommunen uforskyldt, og derfor har rådet ikke være mere på barrikaderne.

Servicelovens maksimumpris i 2017 ligger på 52 kroner for en hovedret.

Kunne ikke finde alternativer

Hos Holbæk Kommune fortæller Thomas de Richelieu, koncernchef for Aktiv Hele Livet, at man ikke kunne finde nogen alternativer.

- Vi stod i den situation, at vi kun havde en leverandør tilbage på markedet. Da vi vidste, vi skulle i gang med udbuddet af mad her i løbet af sommeren, valgte vi, frem for at lave en hurtigere og midlertidig løsning, at afvente mulighederne hen over sommeren, så der igen kan komme et frit valg til efteråret, siger Thomas de Richelieu til TV ØST. 

Kalundborg Madservice
Læs også
Ældremad: Penge på vej til køkkener på plejehjem
Kalundborg Madservice
Læs også
Ældremad: Penge på vej til køkkener på plejehjem

I perioden over sommerferien overtræder Holbæk Kommune paragraf 91 i Serviceloven. Kan du som koncernchef være tilfreds med det?

- Selvfølgelig kan jeg ikke være tilfreds med, at vi er på kant med lovgivningen. Det er selvfølgelig ikke noget, vi gør bevidst. Vi må bare konstatere, at vi har stået i en situation, hvor vi ikke rigtig har haft de store valgmuligheder. Men som sagt har vi igangsat en proces, så der til efteråret igen vil være muligheder for det frie valg, svarer Thomas de Richelieu.

Nervøs for kommunens økonomiske situation

Formanden for Ældrerådet i Holbæk Kommune er nervøs for, at priserne vil stige på ældremad. Hvad er din kommentar til det?

- Jamen, hvis man er borger i Holbæk Kommune, så skal man ikke være nervøs for det. Der er nogle faste priser for, hvad man skal betale som ældre borger for leveringen af mad. Det man kan være nervøs for, det er i en kommunaløkonomisk sammenhæng, hvor kommunen risikerer at skulle betale lidt mere for maden. Men der er jo en lovgivning, som regulerer det, siger Thomas de Richelieu. 

Læs også
Madkoordinator skal gøre ældremaden mere lækker
Læs også
Madkoordinator skal gøre ældremaden mere lækker

Hvad gør Holbæk Kommunen nu i sagen?

- Lige nu arbejder vi med at udarbejde et rigtig godt udbudsmateriale, så vi fremadrettede kan sikre, at vi har en leverandør på markedet. Vi overvåger den proces nøje og vurderer, når vi har fået bud ind, hvordan situationen ser ud og have en god snak med vores politikere, så vi kan tage bestik af situationen, svarer Thomas de Richelieu.

Sidste frist for at aflevere et tilbud er mandag den 12. juni, og en ny leverandør skal levere mad de næste fire år med start den 1. oktober i år. 


Nyhedsoverblik