Høsten tegner dårligere end de foregående år

Efter to år med rigtigt gode høstresultater tegner årets høst mindre lovende for landbruget. Især på Lolland og Falster har tørken sat sine spor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vejret i forår og forsommer har ødelagt forventningerne til endnu en rekordlignende høst. Samtidig tegner høstresultatet til at blive ulige geografisk fordelt.

Lige nu er mejetærskerne for længst i fuld gang med at høste den tidlige vinterbyg i størstedelen af landet. I de altid tidligere egne som på Lolland-Falster er den del af afgrøden endda ved at være i hus.

Men ifølge landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra Seges (tidligere Videnscentret for Landbrug) skal landmændene ikke sætte forventningerne op efter et samlet høstudbytte, der når de seneste års succeshøjder.

- Det tegner til en normalhøst, når det gælder høsttidspunktet. Men med hensyn til udbytterne kan det godt blive lidt skuffende for de fleste. Det har ikke set imponerende ud hidtil, og nogen rekordhøst bliver det i hvert fald ikke, siger han.

Landet delt i to

Vejret i foråret og forsommeren har ifølge landskonsulenten delt landet og dermed høstprognosen i to.

I den vestlige del af landet kom der relativt tidligt masser af regn. Dermed slap jyderne for tørkeskader, hvor kornet sætter færre aks og færre kerner per aks eller får mindre kerner. Til gengæld fik de rigeligt med regn.

Men i Østdanmark på dele af Sjælland og især Lolland-Falster nåede det til gengæld at blive meget tørt. Også i et omfang, som kornet ikke kan nå at komme sig over. Den regn, der siden kom, kom for sent.

- Det vil helt sikkert kunne ses på udbytterne i de områder, siger Lars Bonde Eriksen.

Mens høsten i 2014 kom tidligere, end nogen kunne huske, så faldt den sidste år meget sent. Til gengæld nåede den over ti millioner tons. Det bedste resultat siden 2009.

De næste uger bliver afgørende

Sådan går det ikke i år. Men hvor det ender, afhænger fortsat af, hvordan vejret arter sig de nærmeste uger.

På det område er landmændenes interesser fuldstændigt sammenfaldende med ønsket hos feriedanmark og hedehungrende turister.

- Håbet er rigeligt med sol og varme, så kornet bliver tørt, og landmændene ikke får høje omkostninger til tørring af kornet efterfølgende, siger Lars Bonde Eriksen.

Kommer der til gengæld en masse regn og skybrud, kan det fortsat nå at forringe kvaliteten i kornet med dårligere priser til følge.

/ritzau/

 

Sådan gik høsten sidste år

  • Prognosen for den danske høst i 2015 lød på 9,5 mio. ton korn.
  • Den endte på lige godt og vel 10 mio. ton.
  • Det gjorde høsten 2015 til den bedste høst siden 2009.
  • Gennemsnittet for de seneste fem år er ca. 9,2 mio. ton korn.
 Kilde: Landbrugsavisen og DLG.

 


Nyhedsoverblik