Hjertepatienter på Sjælland venter for længe på undersøgelse og operation

Hjertepatienter på Sjælland venter for længe på undersøgelse og operation.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter Region Sjælland har indført det nye it-system, Sundhedsplatformen, er ventetiderne steget markant.

Det fremgår af en overvågning af behandlingsforløb for hjertepatienter, oplyser Sundhedsstyrelsen, der betegner udviklingen som både stærkt bekymrende og uacceptabel.

Hjertepatienter skal som andre patienter været undersøgt og have fået en diagnose inden for 30 dage efter at de er henvist til et hospital. I første kvartal skete det kun for 76 procent af patienterne, hvilket er uacceptabelt, idet det er en lovfæstet ret, skriver Sundhedsstyrelsen. Kvartalet før var det 81 procent. 

quote Regionerne skal simpelthen stramme op på hjerteområdet. Det gælder især Region Sjælland

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

Andelen af patienter, der udredes til tiden, er faldet fem procent i forhold til 4. kvartal sidste år og har nået det laveste niveau, siden Sundhedsstyrelsen begyndte at overvåge området i begyndelsen af 2017.

Især Region Sjælland skiller sig ud, skriver Sundhedsstyrelsen.

I Region Sjælland faldt antallet af hjertepatienter, som blev undersøgt til tiden. Nu er andelen nede på 43 procent. Til sammenligning er det 96 procent af patienterne i Nordjylland, der ifølge Sundhedsstyrelsen udredes til tiden.

- Det er vigtigt, at patienter med mistanke om hjertesygdom ikke skal vente i lang tid, før de kan blive undersøgt og behandlet for deres tilstand. For nogle patienter er operation den rette behandling og vil i mange tilfælde kunne forbedre både funktionsevnen og livskvaliteten væsentligt, udtaler Astrid Nørgaard, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

- Lang ventetid på operation betyder desværre også, at patienten langt senere kommer i gang med rehabilitering, som skal hjælpe patienten tilbage til et normalt liv, tilføjer hun.

Sundhedsminister: Ikke godt nok

Derfor har Sundhedsstyrelsen været i kontakt med regionerne for at få en forklaring på de lange ventetider. Region Sjælland har forklaret, at der fortsat er udfordringer med Sundhedsplatformen og kapacitetsproblemer på hjerteafdelingerne. 

Flere sygeplejerske fravælger Region Sjælland
Læs også
Tre sygehuse i Region Sjælland kan ikke scanne akutte hjertepatienter om natten
Flere sygeplejerske fravælger Region Sjælland
Læs også
Tre sygehuse i Region Sjælland kan ikke scanne akutte hjertepatienter om natten

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er skuffet over, at det stadig går den forkerte vej.

- Lang udredningstid kan få alvorlige konsekvenser for patienterne. Jeg kan ikke understrege det nok - regionerne skal simpelthen stramme op på hjerteområdet. Det gælder især Region Sjælland, hvor udredningsretten kun blev overholdt i 43 procent. Det er langt fra godt nok – og det er uanset, om det skyldes implementeringen af Sundhedsplatformen eller ej. Regionerne må i arbejdstøjet, siger Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse.

De nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desuden, at omkring hver tredje hjertepatient venter mere end 45 dage på hjerteklapoperationer, hvis man ser på landsgennemsnittet.

Find hele rapporten her.

Om hjerteovervågningen

Sundhedsstyrelsen offentliggør overvågningsdata kvartalsvist for hjerteområdet. Overvågningen af hjerteområdet har fokus på tre parametre, som er:
  • I hvilken grad udredningsretten bliver overholdt for patienter med hjertesygdomme
  • Ventetiderne til invasiv diagnostik og til behandlingen for udvalgte hjertesygdomme
  • Regionernes overholdelse af reglerne for maksimale ventetider for visse iskæmiske hjertesygdomme

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Nyhedsoverblik